Összekovácsolja a közösséget

2021.10.13. 09:00

V. Németh Zsolt körzetében mind a 127 falu nyert egy-egy millió forintot

A Nemzeti Művelődési Intézet a lebonyolítója a falunapi pályázatnak, amiből a vasi települések összesen 210 millió forintot nyertek, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő körzetében mind a 127 település gazdagabb lett egy-egy millió forinttal.

Merklin Tímea

Dr. Kunc Adolf Emléktábla avatása Képen: V. Németh Zsolt Miniszteri Biztos, országgyűlési képviselő és Horváth Magdolna polgármester 20210930 Hegyhátsál Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

A Magyar falu program révén ezzel a pályázattal a falunapi programokat és egyéb közösségépítő rendezvényeket, az ezekhez kapcsolódó eszközbeszerzéseket támogatja a kormány.

Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet vasi igazgatója elmondta: a falvak egészen húsvétig megtervezték a programjaikat, sok ötletet merítve a Jógyakorlatok internetes oldalukról, ahova ki-ki beírhatja a magáét. A falunapokon kívül egyéb rendezvények is lesznek, hol felelevenítenek egy hagyományt, hol valami teljesen új dolgot találtak ki. Például Köcskön falukemencét építenek, és először lesz közösségi disznóvágás a faluban, fontosnak tartják, hogy a gyerekek is lássák a helyi gasztronómiai értékeket. Jánosházán az aradi vértanúk emlékparkjának kialakításához használják fel a Magyar falu programban nyert egymillió forintot, méghozzá a szobrok elkészítéséhez. Gyanógeregyén szintén disznóölés és disznótoros lesz, valamint egy ötállomásos akadályverseny, továbbá helytörténeti tárlatot nyitnak. Pankaszon őrségi rockbörzét szeretnének egy híresebb és négy kisebb zenekarral.

Hegyhátsálon összeadódik a falunapi pályázat egymillió forintja a hungarikumpályázaton nyert négymillió forinttal. A falu szülötte Kunc Adolf premontrei tanár, igazgató, aki országos hírű fizikaszertárt hozott létre, és nem mellesleg Szombathely történetírója is volt. A hungarikumos pályázatból könyv készül a neves pedagógusról, és a kötet nagyszabású bemutatóját tervezik megrendezni az egymillió forintból, összekapcsolva egy testvértelepülési találkozóval. Ugyanis Kunc Adolf Türjén hunyt el, amely faluval Hegyhátsál testvérkapcsolatot ápol, rendszeresen látogatják egymást. Horváth Magdolna polgármestertől azt is megtudtuk, hogy mindezzel tiszteletüket is szeretnék kifejezni az idén 900. évfordulóját ünneplő premontrei rend előtt.

V. Németh Zsolt ország­gyűlési képviselő, miniszteri biztos a körzetében elnyert, összesen 127 millió forintos támogatáshoz azt fűzte hozzá, hogy a falunapok nemcsak evésről-ivásról, mulatozásról szólnak, hanem a településhez való tartozást, az identitás megerősítését is szolgálják, mert a programok gyakran szerveződnek a helyi értékek köré. – Más közösség alakul ki egy falunapon, mint egy nagyvárosi fesztiválon – mondta. – Utóbbi esetben a belépővel egy szórakozáshoz való jogot veszünk, és idegen marad a mellettünk álló. A falunapon egymást jól ismerő emberek ünnepelnek, már az előkészítésében sokan tevékenyen részt vesznek, és ennek közösséget összekovácsoló ereje van.

Kiemelt képünkön: V. Németh Zsolt és Horváth Magdolna a Hegyhátsálon meglévő Kunc Adolf-emléktáblánál, amely a kápolna falán látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában