Frissen Vasból

2021.10.31. 18:41

Volt mogyoróscsók és gumilepedő – Ilyen volt az idei Simon-Júdás vásár – fotók

A Simon-Júdás napi vásár legrégibb, hat évszázados múltra visszatekintő hagyománya Sárvárnak. A kirakodóvásár az idő során sokat változott, ám meg-megújulva a mai napig őrzi az ősi szokást. Szombaton is megadták a módját, a város nagy része vásárrá változott.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Pajor András

Ha nem tudnánk, hol van Sárváron a Simon-Júdás napi országos kirakodóvásár, az egyre sűrűsödő, végül már egymást érő parkoló autók sora így is, úgy is oda vezetne. Még nem látszik a vásár, de már hallatszik. „Hármatadokezerért!” kántálja egy éltes női hang. Női bugyit kínál a korondi asszonyság. Vékony Gyöngyvér, a szintén korondi szomszéd méltatlankodik, hogy hiába a sok ember, mégsem vásárolnak. Talán a covid miatt.

A szomszédban valóságos várat építettek ágyneműből, dzsekiből, szőnyegből, takaróból. A szőnyegek 10-20 ezer forintba kerülnek. Aztán egy nagy placcnyi szerszámkészlet, majd edényes sziget következik. A négydarabos fazékkészletek oszlopokként állnak az üveg tetejű serpenyők között. Odébb néhány bútorkereskedő árulja a portékáit. A hat kárpitozott szék asztallal 130 ezerbe, a csomoros nyárból faragott kerti garnitúra 325 ezerbe kerül. A kürtős kalácsosnak már délben is nagy a forgalma, 800-1000 forint darabja, vele szemben gumilepedőt árulnak kétezerért.

Aztán tízméternyi zokni következik. Csak szarvasosból van piros, szürke, barna, rózsaszín. Majd egy újabb lepedő-, takaró-, szőnyeg-, függönykombó következik. Szemben egy méretes édességes stand kínálja a számtalan féle finomságot. Van itt robotnyalóka, zselés nyalóka, pattogó nyalóka és még ki tudja hányféle. A bocskorszíj, a giliszta és a kábel is zselés édesség. A cigirágónál elnosztalgiázunk egy kicsit, és meglepődünk, hogy a mogyoróscsóknak már 3500 forint kilója. Aztán elosonunk egy óriási bugyihalom és sapkagúla mellett, majd az öt méter hosszú tangahegy és a tíz méter rúdnyi sál között.

A sálnak ezer, a tangának a 300 forint darabja Egy szép bőrös stand következik. A kisebb erszények 5500-ba, a nagyobbak 8500-ba kerülnek. Aztán újra egy szerszámos placc oldja a ruhás birodalom egyhangúnak alig nevezhető hangulatát. Egy aksis fúró 13 ezerbe kerül, a villáskulcskészletek 5-17 ezerbe. Cicanadrágos standdal folytatódik a vásárosok sora. Van itt mindenféle színű, pöttyös, baglyos, sütis és unikornisos, 2500 darabja. Aztán gyümölcsfa suhángok között válogathatunk. Nagy keletje van, sokan sétálnak már facsemetével. A sajtosnál kipihenjük az eddigieket. Gyönyörű parenyicát árul, ötezer forintért kilóját.

Elidőzünk egy Sepsiszentgyörgyről érkezett bőrműves standjánál. Egy bivalybőr hátizsák 35 ezerbe, egy szép piros valódi bőr pénztárca nyolcezerbe kerül. Samu Gáborék Temesvárról költöztek Pápára. Edényeket árulnak. Egy négyszettes fazékkészlet 20 ezret kóstál. Székely viseletben, de szép fehér pomponos sapkában árulják a székelyudvarhelyi kürtős kalácsot. Miközben nagy nehezen kikeveredünk egy nyalábnyi lufiból, egy valóságos mozgó áruházban találjuk magunkat.

A kecskeméti Varga Andor egy kamionnyi kabátot és öltönyt hozott. A körforgalomnál túléljük a szédítő, 26 elektromos pörgettyűt, végül, a Salgótarján mellől érkezett Lakatosék húsos standjánál állapodunk meg. Sokan kóstolgatják a vadmájast és a csípős szarvaskolbászt, a vaddisznó- és mangalicatöpörtyűt A felirat is csábító: vajpuha és isteni finom. Odébb, a juhtúrós lepényért már húszméteres sor áll.

Szögi Zoltánné Szeged környékéről érkezett, hogy igazi szegedi paprikát áruljon. Azt mondja, ennek a vásárnak a legfőbb hozadéka, ha sikerül rendszeres megrendelőket szerezniük. A közelben igazi remekműveket árul egy mosonmagyaróvári fazekas. A hagymatartó 4490, a bögre 1690, a kancsó 4990 forint. Két helyen látunk szép vesszőkosarakat: a bevásárlókosár 7500, a fás kosár 5500 forint. Látunk furulyás utcazenészt, két koldust is, miközben negyvenméternyi kabát mellett haladunk el. Jancsi konyhájánál jól lakunk az ínycsiklandó illatokkal. A sült csülökből 10 deka 700, májas hurkából 550, sült libacombból 900, parázsburgonyából 250 forint – oroszul is ki vannak írva az árak. Papp Sándor bajai fazekas standján szép agyagedényeket láthatunk. A mézes csupor és a hagymatartó is 2600, a kemencében is használható, fedős főzőedény 11 500 forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában