Gyermek

2021.11.13. 07:00

Amikor megszólal a légzésfigyelő – A csecsemő-újraélesztés lépéseit mutatta be dr. Savanya Márta

Dr. Savanya Márta csecsemőgyermekgyógyász szakorvos, neonatológus a csecsemő-újraélesztés elméletét-gyakorlatát mutatta be a Kedves szülők sorozatban.

Tóth Kata

Mit tegyünk, ha megszólal a légzésfigyelő, vagy ha azt látjuk, hogy a csecsemő nem reagál? Először el kell dönteni, lélegzik-e, vagy sem. Kapcsoljuk fel a világítást, nézzük meg, milyen a színe, mocorog- e, van-e mellkasmozgása, ásítozik vagy pislog-e. Odahajolva érezhetjük, hogy vesz-e levegőt. Ha van légzése és „normális” a színe, lehet, hogy valóban volt légzéskimaradás, de valószínűbb, hogy a technikai hibát kell elhárítani. Ha sípol a készülék és nem vesz levegőt a kicsi, szürkéskék színű, nem mozog, elernyed, nem reagál, ha hozzáérünk, akkor mozgassuk, dörzsöljük meg, paskoljuk meg a talpát, enyhe fizikai ingert alkalmazva. Véletlenül sem szabad kivenni az ágyból, megrázni és fejjel lefelé megpaskolni.

Ha légzésleállás volt is, 80-90 százalékban újra megindul a spontán légzés a fizikai inger hatására. Ha ez megtörténik is, azonnal mentőt kell hívni, hiszen oka volt annak, hogy megállt a légzés. Ha fizikai ingerre sem indul meg, a szülőnek meg kell kezdeni az újraélesztést mesterséges lélegeztetéssel. Ilyenkor ha egyedül vagyunk, nem az az első feladat, hogy mentőt hívunk, mert értékes percek vesznek el. Ki kell vennünk a kiságyból, a mellkasáról levenni a bodyt, és kemény alapra fektetni, a földre. Meg kell nézni, nincs-e a légutakban hányadék, zsebkendődarab. Ezt el kell távolítani, majd újra megnézni, van-e légzés. Ha közel hajolunk az arcához, érezhetjük, van-e levegőáramlás, mozog-e a mellkasa. Ha nincs, mesterséges lélegeztetéssel kell levegőt juttatni a tüdejébe. A befújás egy másodperc alatt történjen, szájból szájba és orrba módszerrel, kezdetben ötször, az állát felemelve végezzük. Ezután megnézzük, van-e vérkeringésre utaló jel: javult-e a színe, elkezd-e mocorogni, pislog, nyöszörög-e.

Ha nem, el kell kezdeni a mellkaskompressziót, ezzel a szív pumpafunkció ját próbáljuk pótolni. A mellkas nyomását a szegycsont alsó kétharmadában kell elkezdeni. (A két alsó bordaívet követve: ahol összeér, ott van a szegycsont vége, e felett két-három centiméterrel történjen.) Vagy az egyik kezünk mutató- és középső ujjával nyomunk, vagy átölelő mozdulattal, a két hüvelykujjunkat középre téve. A mellkas egyharmadáig be kell nyomnunk, ekkora nyomásnál tud a vér keringeni. A mellkaskompressziót harmincszor végezzük egymás után gyorsan, ritmusosan, másodpercenként két nyomással. Utána újra meg kell vizsgálnunk, hogy a csecsemő életre kelt-e.

Ha nem, innentől kezdve kettőt fújunk, harmincszor nyomjuk a mellkast tempósan, akár egymást váltva. Egy percig muszáj folytatnunk: ezzel adunk maximális esélyt, hogy visszatérjen a keringés, a légzés. Egy perc után mentőt kell hívni és lényegre törően közölni, csecsemő- újraélesztéshez kérünk segítséget.

Kiemelt képünkön: Ijesztőnek hat, de erővel kell „kivitelezni” a mellkaskompressziót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában