Megmentik

2021.11.18. 19:45

Egymilliárd forint kormányzati támogatással újul meg a velemi Avar szálló – fotók

Elkezdődik az Avar szálló megmentése: katolikus ifjúsági táborként születik újjá az egykori szálló, jelentette be tegnap Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Vas Népe

Ágh Péter és Soltész Miklós a sajtótájékoztatón

Fotó: Unger Tamás

A 2000-es évek eleje óta üresen áll az Avar szálló, tavaly júniusban érkezett a hír, hogy kormányzati támogatással felújíthatják, és a katolikus egyház intézményeként működik majd. Csütörtökön Soltész Miklós a helyszínen szolgált jó hírrel: egymilliárd forintos támogatásból elkezdik felújítani a leromlott állapotú épületet.

– Folyamatosan dolgozunk annak érdekében, hogy az egyházi épített örökséget meg tudjuk menteni Vas megye településein, és új funkciót találjunk az arra érdemes épületeknek, fogalmazott a sajtótájékoztatón Ágh Péter, a térség ország­gyűlési képviselője. Az elmúlt időszakra visszatekintve elmondta: az ilyen célra rendelkezésre álló kormányzati forrásokat sikeresen felhasználták. Nemrég adták át Celldömölkön a kolostor épületét, ami Kemenesalja fővárosának dísze lett.

Ágh Péter és Soltész Miklós a sajtótájékoztatón
Fotó: Unger Tamás

Hasonló építkezés zajlik Kőszegen: templomfelújításokra jelentős forrásokat adott a kormány. A kisebb településeken is elkezdődtek a munkák a templomfelújítási programban elnyert támogatások nyomán. A Magyar falu program révén párhuzamosan zajlik az egyházi közösségi terek felújítása.

A fejlesztések nemcsak a vallási épületek újjászületése szempontjából fontosak, hanem azért is, mert az adott település képe is megszépül, emelte ki.

Megmentésre érdemes épület a Hotel Avar is, amelyről elmondta: a Szombathelyi Egy­házmegye álma volt, hogy olyan komplexum létesüljön az épületegyüttesből, amely fiataloknak ad kikapcsolódási, rekreációs lehetőséget a vallási feltöltődéssel együtt. Ehhez kérték az Államtitkárság és a Miniszterelnökség támogatását, végül a szükséges döntések megszülettek. A konkrét lépésekről Soltész Miklós tájékoztatott: – Kormánydöntéssel a katolikus egyház, a Szombathelyi Egyházmegye tulajdonába került az egykori hotel. A már megérkezett egymilliárd forintos támogatás jól fog hasznosulni: elkezdődött a lomtalanítás, felmérési munkák indulnak, majd felújítják az épületet. Lelkigyakorlatos ház, ifjúsági táborhely, közösségi tér jön létre, szállás- és sportfunkciót kap az épület.

Csütörtökön több Vas megyei településre ellátogatott az államtitkár. Kőszegen egyeztetett a Verbiták Szent Imre Missziósházának felújításáról és a további beruházásról. Járt a Szent Vér kápolnában, amelynek elkészültek az utólagos vízszigetelési munkái. Tárgyalt a Brenner-ház leendő többfunkciós közösségi házzá alakításának lehetőségéről. Gencsapátiban megtekintette a felújított Szent Jakab plébániatemplomot, Vépen az Urunk színeváltozása templomot, mindkét helyen szó esett a további tennivalókról is. Sárváron a Szent László Katolikus Általános Iskolában a meglévő műemlék épületrész felújításának terveit ismerte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában