Frissen Vasból

2021.11.15. 07:00

Három Vas megyei településen három évig zajlott az 1,3 milliárdos beruházás

Újabb három település vált teljesen összkomfortossá Vas megyében azután, hogy befejeződött az a mintegy 1,3 milliárd forintos komplex szennyvíz-beruházás, amely Egyházashollóson, Molnaszecsődön és Magyarszecsődön zajlott az elmúlt három évben. Az ünnepélyes avatót szombaton tartották.

Markó Petra

20211114 szennyvízhálózat átadása, Magyarszecsőd, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az eseményen a három település polgármestere köszönetet mondott a fejlesztésért, amit saját erőből nem tudtak volna megvalósítani.

Először Károlyi Gyula, Ma­gyarszecsőd polgármestere idézte fel, hogy három körben pályáztak már a beruházás megvalósítására, végül egy KEHOP-os program járt sikerrel.

Varga Gulya, Molnasze­csőd polgármestere azt hangsúlyozta, hogy fontos mérföldkő ez mindannyiuknak, elmondta, hogy miután minőségi ivóvízük lett, fontos volt az is, hogy a környezetet ne terheljék a keletkezett szennyvízzel. Németh Tamás, Egyházashollós polgármestere arra mutatott rá, külön öröm, hogy a lakosság részéről nem szükséges önerő, így akinek lakóháza van a településen, annak a pályázat ingyen lehetővé tette a rácsatlakozást.

Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt: a kormánynak az a célja, hogy a falvakba visszahozza az életet, és ne kelljen elköltözni infrastrukturális prob­lémák miatt. Ezt alátámasztva a Magyar falu program fejlesztéseit sorolta.

– Minden adott, hogy méltó módon lehessen egy kisebb településen élni – összegzett a vasi közgyűlés alelnöke.

V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője először történelmi áttekintést adott a közművesítés kezdeti időszakától napjainkig, de arra is rámutatott, hogy a települések együttműködése rendkívül példaértékű volt. – Minőségi emelkedés volt a falvakban, ezután pedig sorra vesszük a jövőbeni teendőket a polgármesterekkel.

Az új hálózat a körmendi szennyvíztelepre fut be. Az avatón elhangzott: nagy segítség volt, hogy a körmendi városvezetés ehhez hozzájárulását adta. Azzal, hogy ráköthettek az ottani tisztítóra, nemcsak megtakarították az új tisztítómű építését, hanem ennek köszönhetően alacsonyabb lesz a vízdíj is.

A komplex szennyvízelvezetési és -kezelési beruházás számokban: kilenc közterületi szennyvízátemelőt, 13,7 km gerincvezetéket, kilenc házi átemelőt, 11 kilométernyi nyomóvezetéket fektettek le, és összesen 626 házi bekötés történt. Nehezítette a folyamatot, hogy a 8-as út felújítása a projekt kezdete előtt fejeződött be, és az új út burkolatát nem lehetett bontani.

Végül minden akadályt elhárítottak, a közműveket a közúton kívül, a járdákon, árkokon, padkákban megépítették, és a helyiek már élvezhetik a modern közmű-infrastruktúrát és lakókörnyezetet.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően Kiss László katolikus plébános és Léder Tamás református lelkész áldást mondtak.

Kiemelt képünkön: Magyarszecsőd, Molnaszecsőd és Egyházashollós fogott össze, a fejlesztés Körmendre fut be

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában