egyedüli támogatás

2021.11.29. 11:30

Megszépült keresztek – A nardai ravatalozóra és esőbeállóra is jutott támogatás

Az országban egyedüliként a maximumösszeget, hárommillió forintos támogatást nyert a falu az út menti keresztekre dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő közbenjárásával.

Merklin Tímea

Várhelyi Tamás plébános áldotta meg a felújított kereszteket

Fotó: Ohr Tibor

A vasárnapi szentmisén Antal Attiláné, a horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke összefoglalta: ez év tavaszán a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nemzetiségi támogatások keretében felhívást tett közzé Út menti keresztek 2021. évi költségvetési támogatásáról. A pályázat a nemzetiségek hitéletében mindenkor meghatározó szerepet betöltő út menti keresztek felújítását, illetve újak állítását szolgálta. Nardán hét út menti kereszt található, amelyek közül három feltétlenül felújításra szorult. A nardai horvát nemzetiségi önkormányzat pályázott és elnyerte a maximális hárommillió forintot.

Antal Attiláné, a horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke a pályázaton nyert maximális 3 millió forintos támogatásért köszönetet mondott a térség országgyűlési képviselőjének, dr. Hende Csaba parlamenti alelnöknek és a kormánynak.

Várhelyi Tamás plébános áldotta meg a felújított kereszteket
Fotók: Ohr Tibor

A három felújítandó kereszt a kisnardai határhoz vezető út mellett lévő fakereszt, továbbá két mészkőkereszt volt – az egyik a falu bejáratánál található, a másik a temetői közös kereszt. A két mészkőből készült kereszten felpúposodtak a festékrétegek, a falu elején álló kereszt körüli rozsdás kerítés cserére szorult. A kereszt egy korábbi baleset miatt három helyen el volt törve, hátul csak egy vas tartotta össze, ezért ide új keresztet helyeztek el.

A temetőben is új keresztet állítottak, a ravatalozóval szemben, ez még munkaterület. A beruházásra, a ravatalozó teljes külső és belső felújítására és egy esőbeálló létesítésére a magyar kormány harmincmillió forintos támogatásban részesítette Narda község önkormányzatát.

A két új kereszt kivitelezője Mészáros Imre kőfaragó volt. Új kerítés is készült 340 ezer forintból a falu bejáratánál lévő kereszt köré, melyet Szabó Gábor búcsúi lakos készített, és a nardai horvát nemzetiségi önkormányzat saját erőből finanszírozta. A temetői közös keresztet Raffai Imre újította fel, a kisnardai fakereszt újrafestését Antal Attila végezte el, mindketten felajánlásból dolgoztak.

Dr. Hende Csaba a templomban mondott beszédet

A templomban dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő elmondta: a nardaiak megérdemelték a támogatást, és elismerésre méltó, hogy milyen sokat tettek hozzá felajánlásokból. – Az elődök állították ezeket a kereszteket, amiket a maiak felújítanak, és az unokáik fogják majd ismét renoválni. Ez a lényeg, a közösséghez tartozás, és a katolikus hit, amely nemzetiségtől függetlenül összeköti az embereket. A mi dolgunk, hogy úgy neveljük az utódainkat, hogy beléjük plántáljuk azokat az értékeket, amelyek mentén együtt élhetnek és dolgozhatnak – fogalmazott dr. Hende Csaba.

A hívek ezután a temetőbe mentek, ahol Várhelyi Tamás plébános megáldotta az új keresztet, majd a falu elején lévőt. Az egybegyűltek végül a kultúrházhoz mentek, ahol közösen gyújtották meg az első adventi gyertyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában