Frissen Vasból

2021.11.27. 16:00

Milliárdok érkeznek – TOP plusz: ígéretes időszak előtt áll Vas megye

Dél-Vas megye aprófalvas, természeti- táji erőforrásokban gazdag térsége mintegy 11,4 milliárd forintból gazdálkodhat a TOP Plusz Programban – jelentette be közös sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

Cseh-Egyed Bernadett

20211126 TOP-plusz forrásokról tartottak sajtótájékoztatót, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Mint arról korábban beszámoltunk, ez a program a következő hétéves fejlesztési ciklus pályázati lehetőségeit fogja össze, a kormány pedig már elfogadta azt a dokumentumot, amely a megyére eső összeg felhasználását szabályozza. Mint kiderült, a déli övezet egyebek mellett a helyi gazdaságfejlesztésre 700, helyi és térségi turizmusfejlesztésre 950, belterületi utak fejlesztésére 1400, bölcsődefejlesztésre 300, óvodafejlesztésre 590, általános közterület-fejlesztésre pedig 2370 millió forintot fordíthat. Az első pályázatok már megnyíltak, ezekre január 14-éig pályázhatnak a települések.

– Az új pályázati időszak egyik előnye, hogy már több szinten tapasztalatokkal bírunk – fogalmazott V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő. – Tudjuk, hogy a kormány mennyi idő alatt bírálja el és terjeszti fel Brüsszelbe a pályázatot, láttuk azt is, hogy a megyei önkormányzat hogyan koordinálta a feladatokat, és miként csiszolható össze ez a támogatási forma az egyéb pályázati lehetőségekkel, például a Magyar falu programmal.

Hozzátette: soha nem volt még olyan, hogy a programozási időszak első évének végén pályázatokat hirdettek. Jó hír, hogy most nincs két-hároméves pályázati és beruházási ínség, ami egyértelműen jót tesz a gazdaságnak és az építőiparnak. Szólt arról is, hogy a megyei önkormányzat kifejezetten jól vizsgázott az elmúlt időszakban, egyensúly van, a folytatásban is hasonlóban bízik. – Aki most reális célokat tervez, az most nem az asztalfióknak tervez. Belátható időn belül megvalósulnak a beruházások – fűzte hozzá.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, Vas megye összesen 45 milliárd forintot kap a TOP plusz programban, ebből 13,4 milliárd forint Szombathelyt illeti meg. A szombathelyi járásban 39 település 4,8 milliárd forintra pályázhat, az északi gazdasági, gyógy- és kulturális turisztikai övezet 63 településének pedig 12,8 milliárd forint jut. Dél-Vas megye aprófalvas, természeti-táji erőforrásokban gazdag térségébe 107 település tartozik.

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője a most záruló fejlesztési ciklusban megvalósult 250 beruházás közül jónéhányat nevesített is. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke szólt arról is, hogy a TOP plusz programon kívül egyéb fejlesztési források is várhatók, aktív- és ökoturisztikai fejlesztésekre mintegy kétmilliárd forintra számítanak.

Kiemelt képünkön: Majthényi László és V. Németh Zsolt ismertette a TOP plusz program részleteit

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában