Frissen Vasból

2021.11.27. 11:06

Nem tudják követni a drágulást, de pánikra nincs ok Csepregen

A csepregi önkormányzat racionalizálná a kiadásokat – tárgyalnának a máltaiakkal az idősek otthona átvételéről

Merklin Tímea

Fotó: Cseh Gábor

Csepreg A város 2022-es költségvetésének kialakítása is téma volt a legutóbbi testületi ülésen: keresik a kiadások csökkentésének lehetőségeit. Kényes kérdés az idősek otthona fenntartása, közmeghallgatáson is előkerült. Horváth Zoltán polgármestertől kértünk tájékoztatást.

- A Covid előtt, 2019-ben közel 170 millió forintos adóbevétel volt, ez 2021-re 117 millió forintra csökkent, ami jelentős terheket ró a városra – tájékoztatott Horváth Zoltán polgármester. – A létfenntartásunkért küzdünk, hogy az intézményeket és a dolgozókat meg tudjuk tartani. A város nem képes követni az óriási drágulásokat, amely minden területen zajlik az építőipartól az energiaárakig. Csak a világításra plusz ötmillió forintot kell szánnunk, mert 18-ról csaknem 50 forintra emelkedett egy kilowatt ára, október végén ilyen szerződést tudtunk kötni.

A város felülvizsgáltatta az összes olyan kiadást, amellyel megversenyeztetés után költségcsökkentést lehet elérni. Egyebek között számlavezetési ajánlatot kértek öt pénzintézettől, mert a jelenleginek éves szinten több mint négymillió forintot fizetnek a pénzforgalmuk után.

Ebben a helyzetben az önkormányzat önként vállalt feladatainak felülvizsgálata is időszerűvé vált. Kényes kérdés – a közmeghallgatáson is előkerült – az idősek otthona fenntartása, amellyel kapcsolatban a polgármester elmondta:

- A Területi Gondozási Központ, az idősek otthona bentlakásos intézmény, több mint 20 millió forint bevételt termel, az állami normatíva több mint 30 millió forint, és ehhez az önkormányzat 50 millió forint önerőt tesz. Ilyen pénzügyi feltételek mellett ezt hosszú távon nem tudjuk tovább biztosítani – mondta Horváth Zoltán. – Arról született most döntés, hogy felvehessem a kapcsolatot a Máltai Szeretetszolgálattal, és tárgyalhassak az intézmény feladatellátásáról, miközben az épület önkormányzati tulajdon maradna. Ha van fogadókészség erre a máltaiak részéről, olyan konstrukcióban szeretnénk átadni az üzemeltetést, hogy közben a dolgozók és a bentlakók érdekei ne sérüljenek, vagyis a munkahelyek és a férőhelyek megmaradjanak.

A polgármester hangsúlyozta: pánikkeltésre nincs ok. Ez egy lehetőség, amiről az önkormányzat tárgyalni szeretne. Amint mondta, kiszámolták, hogy a jelenlegi napi körülbelül 3000 forintos térítési díjat napi 10 ezer forintra kellene felemelni ahhoz, hogy az intézmény számukra fenntartható legyen, de a háromszoros térítési díj kifizetése a bentlakók nyugdíjaiból nem lehetséges, a hozzátartozókra pedig nem szeretnék ráterhelni.

- Az intézményi dolgozók bérét már nem fedezi az állami normatíva és a saját bevételeink összege összesen. Már ehhez is hozzá kell tenni, plusz még dologi kiadások is vannak – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a városnak több intézménye is van, nem viheti el a bevételek 50 százalékát egyetlen intézmény – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában