Avatás

2021.11.11. 07:00

Nyolcszáz éves Rádóckölked, emlékparkot avattak

Emlékparkot avattak a 800 éves településen. A jeles évforduló alkalmából emléktábla is készült, amely Horváth József kőfaragómester keze munkája.

Tóth Judit

20211106 Rádóckölked 800 éves a település, Rádóckölked a “800 éves emlékhely” átadás Képen: V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az ünnepi összejövetelen először igényes énekkari produkciót hallhattak a jelenlévők, majd Kukor Péter polgármester idézte fel a 800 éves múlt egy-egy részletét. – Lélekszám tekintetében voltunk már többen, de sokkal kevesebben is, így a 291 főt számláló lakosság elfogadható. Bizakodásra adhat okot, hogy a falusi csoknak köszönhetően a közelmúltban hat ház talált új gazdára. A fiatal generációk új megoldásokat kínálnak az előttünk álló feladatokra, bízunk abban, hogy azok, akik itt telepednek le, megtalálják számításaikat, és építik a falut, valamint annak közösségét – mondta.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Rádóckölked 800 éves fennállásához nagyban hozzájárultak az elődök, akik békében éltek, tisztelték a közösséget, és sokat tettek a falu megmaradásáért. Így a feladat adott a ma élőknek is. Összefogásra van szükség, hiszen nem mindegy, hogy mit hagyunk örökül az utódoknak. A magyar kormány elkötelezett a vidék iránt, a cél az, hogy a kistelepülések fennmaradjanak és gyarapodjanak – összegzett. A 800 éves évfordulóra em lékparkot alakítottak ki a faluház udvarán, ezt a Hungarikum pályázat 3,2 millió forintos támogatása tette lehetővé. Az impozáns emlékművet Horváth József épületszobrász és kőfaragómester készítette a parkba, amely emlékhely lesz a jövőben. A korábbi polgármester, László Zoltán tollából hamarosan megjelenik a Rádóckölked 800 éves történetét bemutató kötet is, amit szintén a Hungarikum pályázatból finanszíroznak.

Kiemelt képünkön: V. Németh Zsolt az összefogás fontosságát is hangsúlyozta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában