Vas megyei Prima díj 2021 – A magyar képzőművészet kategória győztese: Trifusz Péter

A magyar képzőművészet kategória győztese, Trifusz Péter sokoldalú alkotó, művészeti „mul tiinst rumentalista”. Legyen szó grafikai tervezésről, díszlet-, jelmez- vagy bábtervezésről, fotográfiáról, faművességről, képzőművészetről, tanításról vagy zenéről, mértékként alkalmazza a tartalom és forma minőségi összhangját.

Vas Népe

Fotó: VN

1974-ben Szentgotthárdon született, majd Kőszegre vezetett az útja. A Jurisich Miklós Gimnáziumban fordult figyelme a képzőművészet felé, tagja volt a szombathelyi Derkovits Képzőművészeti Szabadiskolának. Szombathelyen tanítói, Kaposváron rajztanári oklevelet szerzett. 1993 és 1996 között fafaragást tanult a Velemi Népművészeti Népfőiskolán.

2003- ban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális és környezetkultúra szakának média szakirányán diplomázott. 1997 és 2001 között a Dr. Nagy László EGYMI-ben, 2001-től 2014-ig a Jurisich-gimnáziumban rajzot, művészettörténetet és médiaismeretet, párhuzamosan 2010-ig az evangélikus középiskolában reklámgrafikát, és weblaptervezést tanított. 1999 óta a Kőszegi Várszínház állandó grafikusa, arculattervezője, minden évben tucatnyi művészi színvonalú plakátot készít, amelyeknek legfőbb ismérvük a korántsem könynyed, karcos humor minőségi és egyedi vizuális megoldásokkal. Több színházi előadáshoz tervezett már díszletet is, Gergye Krisztián produkcióiban tervezőként és alkotótársként működött közre. 2014- től a Szombathelyi Mesebolt Bábszínház grafikusa: először plakátokat készített, 2016-tól bábokat, díszletet és jelmezt is tervez.

Kőszeg arculatának megjelenésében és kulturális életében jelentős szerepet tölt be. Számos kőszegi vonatkozású könyv elkészítésében vett részt tervezőként és szerzőként is. 2015 és 2020 között a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének munkatársa volt, az intézményi arculat kidolgozásán túl tudományos publikációk, konferenciák megjelenéséért volt felelős. Több tucat képzőművészeti kiállítás létrehozásában vett részt kurátorként, szakértőként. A Cirákulum együttes tagja, zenei vezetője. 2012-ben Kőszeg város kitüntető oklevelét kapta meg kulturális és művészeti tevékenységért. Képzőművészként számos önálló kiállítása volt, és több csoportos kiállításon vett részt. Autonóm munkái alapvetően konceptualista indíttatásúak, többféle médium (fotó, rajz, festmény, film, assemblage) bevonásával alkot. Központi fogalmai a test, a kép, a rend és a hiány. Legfőbb ihletője az univerzum rendjét követő és tolmácsoló természet, annak közelsége vonzotta Cákra, ahol feleségével él megteremtve a munkához szükséges ihletett környezetet.

Kiemelt képünkön: Trifusz Péter sokoldalú alkotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában