Frissen Vasból

2021.12.02. 17:30

A további fejlődésért – Több mint tizenkét milliárd forint Észak-Vas megyének

Az északi gazdasági-, gyógy- és kulturális turisztikai övezetbe tartozó 63 település mintegy 12,8 milliárd forintra pályázhat a TOP Plusz programban.

Cseh-Egyed Bernadett

20211126 Szombathely TOP-plusz forrásokról tartottak sajtótájékoztatót. Dél-Vas megye aprófalvas, természeti- táji erőforrásokban gazdag térsége mintegy 11,4 milliárd forintból gazdálkodhat a TOP Plusz Programban. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Ágh Péter országgyűlési képviselő

Fotó: Cseh Gábor

Ágh Péter országgyűlési képviselő szerint ez a nagyobb városok és a kisebb falvak számára is kitűnő lehetőség. Az első felhívások már megjelentek, a részleteket sajtótájékoztatón ismertetették. Lapunk is többször beszámolt már róla, a következő hétéves fejlesztési ciklus pályázati lehetőségeit a TOP Plusz program fogja össze, Vas megye számára mintegy 45 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből Szombathely 13,4, közvetlen vonzáskörzete pedig 4,8 milliárd forintra jogosult, míg Dél-Vas megyébe 11,4 milliárd forint jut.

A fejlesztési, gazdasági szempontból meghatározott területek csak részben egyeznek meg a választókerületekkel. – A most záruló TOP Program bebizonyította, szerencsés, ha a helyi fejlesztésekről helyben döntenek. Korábban ez nem volt így – hangsúlyozta Ágh Péter országgyűlési képviselő, aki az északi gazdasági-, gyógy- és kulturális turisztikai övezetre vonatkozó számokat ismertette. E szerint helyi gazdaságfejlesztésre 700, általános közterületi fejlesztésekre 2800 millió, helyi és térségi turizmusfejlesztésre 1900, belterületi utak fejlesztése 1400, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére 1220, helyi humán fejlesztésekre 1400 millió forint jut, valamint a bölcsődék is számíthatnak 300, az óvódák pedig 590 millió forintra, a helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztésére pedig 710 millió forintot terveztek be.

– Az elmúlt években komoly együttműködés alakult ki a kormány, a megyei önkormányzat és a gazdasági szereplők között. Sikerült lendületbe hozni Vas megyét, olyan beruházások valósultak meg, amelyekre a helyiek már nagyon régóta vártak. A TOP Plusz program egy újabb lépés, hogy tovább fejlődjön Vas megye – fogalmazott Ágh Péter országgyűlési képviselő. Balázsy Péter megyei jegyző, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője részletezte: a most záruló ciklusban csapadékvíz-elvezetési rendszerek újultak meg, fontos energetikai beruházások valósultak meg, bölcsődéket, óvodákat és háziorvosi rendelőket korszerűsítettek, ipari területeket építettek, vízparti és turisztikai fejlesztéseket hajtottak végre összesen 36,5 milliárd forint értékben.

Az első felhívások megjelentek, a települések január 14-éig pályázhatnak. Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra, illetve a 4 és 5 számjegyű utak fejlesztésére, fenntartható városfejlesztési stratégiák támogatására, valamint megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködésekre. A következő pályázatok jövő év áprilisában, májusában jelennek meg. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a most 45 milliárd forintos vasi fejlesztési keret terveik és reményeik szerint a jövőben egyéb pályázati lehetőségekkel bővül.

Kiemelt képünkön: Majthényi László és Ágh Péter közös sajtótájékoztatón ismertették az északi övezetbe tartozó 63 település fejlesztési lehetőségeit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában