Frissen Vasból

2021.12.02. 08:30

Továbbra is magas a magyar dolgozók száma Ausztriában

Tartósan meghaladja a járvány előtti szintet a magyar állampolgárok foglalkoztatottsága Ausztriában. A Társadalombiztosító októberi statisztikái szerint jelenleg 103.347 magyar állampolgárnak van bejelentett állandó osztrák munkahelye.

orf.at/vaol.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Photographee.eu

2021 eddig új rekordokat hozott az ausztriai magyar dolgozók számában. Augusztusban több mint 107.600 magyar állampolgárt foglalkoztattak az osztrák cégek és intézmények. Ez a valaha volt legmagasabb foglalkoztatottsági adat. Az Ausztriában alkalmazott magyar állampolgárok létszáma már júniusban elhagyta a járvány előtti időszak 101 ezer fő körüli maximumát, és azóta is folyamatosan a pandémia előtti szint felett áll. Októberben több mint 9.000-rel több magyar dolgozott Ausztriában, mint két éve ilyenkor – számolt be róla a magyarok.orf.at.

A tartományok közül a legtöbb magyar állampolgár, szám szerint 20.268 fő Alsó-Ausztriában vállalt munkát. Burgenlandban 19.628, Bécsben 19.346 magyar állampolgárt foglalkoztattak, a főváros így már csak a harmadik a tartományi rangsorban. A lakosság arányában pedig továbbra is Burgenlandban a legmagasabb a magyar munkavállalók száma.

A korábbi években rendszerint októberben és novemberben volt országosan a legalacsonyabb a magyar dolgozók aránya, a téli szezonkezdet elhúzódása és a szezonális munkaerő bizonytalan helyzete kapcsán ugyanakkor akár a decemberre is áthúzódó csökkenés várható a munkaerőpiacon.

Ausztriában jelenleg mintegy 879 ezer külföldi alkalmazott dolgozik, közülük a legtöbben, 112 ezren német állampolgárok, a magyarok a lista második helyén állnak, a harmadik helyen pedig a románok végeztek.

A teljes osztrák munkaerőpiacon most 63 ezerrel többen dolgoznak, mint két éve ilyenkor, a külföldiek száma viszont ennél is nagyobb mértékben, 72 ezer fővel nőtt 2019 októberéhez képest – olvasható a Társadalombiztosító statisztikájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában