Életmód

2022.01.16. 10:00

A D-vitamin akár egy adagban is pótolható

Az elmúlt években lényegesen, a korábbiak három-ötszörösére nőtt a téli hónapokban D-vitamint fogyasztók aránya. Azt már régóta tudjuk, hogy a téli, napfénymentes időszakokban érdemes a D-vitamin-pótlásról gondoskodnunk, de hogy mennyi a javasolt, úgynevezett telítő vitaminmennyiség legyengült állapotban, például koronavírusos betegség esetén, arról új ajánlást fogalmaztak meg a szakemberek – áll a Semmelweis Egyetem decemberi közleményében.

Polgár Patrícia

Téli napfénypótlásra: D-vitamin Fotó: Stock

Fotó: Wentao Li

A D-vitamin pótlására az októbertől márciusig tartó időszakban napi 2000 nemzetközi egység (NE) javasolt egy egészséges, normál súlyú felnőtt esetében. Ez a mennyiség orvosi felügyelet nélkül is szedhető, és hosszú távon is biztonságos – mondja dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatója, majd hozzáteszi: csecsemők és kisgyermekek számára napi 400 NE, kisiskolás korban 1000 NE, a kamaszkorban 2000 NE gyógyszergyári körülmények között gyártott D-vitamin szedése javasolt ősszel-télen. A tavaszi, nyári hónapokban – áprilistól októberig – napi mintegy félórányi szabad levegőn, napon töltött tartózkodással biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges D-vitamint, így ilyenkor nem szükséges azt pótolni. A professzor elmondta, az elmúlt években három-ötszörösére nőtt a D-vitamint fogyasztók aránya, ám sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a túl nagy dózis (napi 6–10 ezer NE) hosszú távon akár egészségkárosító is lehet, mert megnöveli a vizeletben a kalciumkoncentrációt, és többek között vesekövet is okozhat. 

 

 

A D-vitaminnal kapcsolatos egységes hazai ajánlást három-négy évente újítják meg az új tudományos eredmények tükrében. Legutóbb a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikája szervezésében valósult meg az a konferencia, ahol az ajánlást is frissítették. A D-vitamin pótlására javasolt napi dózison nem változtattak. Az újdonság az, hogy a szakemberek kimondták: a szükséges mennyiségű vitamint – egészséges felnőtt 2000 NE vitamin­igényével kalkulálva – akár heti egy alkalommal (14 ezer) vagy havi egyszeri adagban (60 ezer) is lehet pótolni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában