2022.01.08. 18:00
Csak sovány hús, hal és finom zöldségek
Az ünnepek alatt a legtöbben túlterheltük az emésztőrendszerünket és sokunkra fel is futott pár nem óhajtott kiló. Itt az ideje, hogy néhány hétig, hónapig könnyebb ételeket fogyasszunk.
Az ananászos csirkenyársat a gyerekek is szeretik Fotó: Shutterstock
A kalóriák visszafogásához mindenképpen a zöldségféléket részesítsük előnyben, ha pedig mégis húst szeretnénk enni, válasszunk sovány csirkemellet, esetleg pulykát, halat. Az elkészítés módja sem mindegy: a panírozás és a szaft elhagyásával is spórolhatunk jó néhány kalóriát. Az alábbiakban két példát mutatunk a zsírszegény-elkészítési módokra. Ezekből kiindulva végtelen számú egyéni variációt készíthetünk.
Ananászos csirkenyárs
Hozzávalók: 60 deka csirkemell, egy ananász, 2 zöldpaprika, 2 fej lila hagyma, egy teáskanál kakukkfű, egy mokkáskanál kurkuma, egy mokkáskanál gyömbér, 2 mokkáskanál pirospaprika, bors.
A húst megmossuk, felkockázzuk, megsózzuk, majd a kakukkfűvel, a borssal, a kurkumával, a gyömbérrel és a pirospaprikával fűszerezzük. A megmosott, lecsöpögtetett zöldpaprikát felkockázzuk, a megtisztított ananászt és a lila hagymát egyforma méretűre felvágjuk. Hagyma, ananász, hús, paprika sorrendben nyársra húzzuk a hozzávalókat, majd tepsibe helyezzük a nyársakat és előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig sütjük. Félidőnél megfordítjuk a nyársakat, hogy minden oldaluk átsüljön. Basmati rizzsel és koktélparadicsommal tálaljuk.
Tonhalas zöldsaláta
Hozzávalók: 10 dkg fagyasztott zöldborsó, 2 főtt tojás, 1 fej jégsaláta, 2 paradicsom, 1 sárga húsú paprika, 1 piros húsú paprika, 1 doboz darabos tonhal, 2 dl joghurt, 2 csokor metélőhagyma, citromlé, cukor, só, bors.
A zöldborsót megpároljuk, a főtt tojást cikkekre vágjuk, a jégsalátát megmossuk, majd csíkokra vágjuk, a színes paprikákat felkarikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
A tonhalat lecsöpögtetjük, majd villával szétnyomkodjuk. A joghurtot citromlével, sóval, borssal, cukorral elkeverjük. A jégsalátát, a zöldborsót, a paradicsomot, a tonhalat és a paprikát összekeverjük, majd tálra halmozzuk, a mártással meglocsoljuk, rárakjuk a cikkekre vágott főtt tojásokat, megszórjuk a felaprított metélőhagymával.