A képviselők előtt

2022.01.03. 07:01

Nagyon kellene plusz férőhely - Bölcsődeépítésre pályázhat a büki önkormányzat

Bölcsődei fejlesztésre pályázhat Bük: mára öszszehívott rendkívüli ülésükön döntenek a pályázat beadásáról a képviselők. Mintegy 630 millió forintot remélnek a tervezett beruházáshoz, amelyre nagy szükség lenne az előzetes felmérés szerint.

Bakos Ágnes

Most az ovi épületében működik a bölcsődei csoport

Forrás: BÁ

Mintegy 630 millió forint viszsza nem térítendő támogatást remél Bük önkormányzata a bölcsődeépítéshez – derül ki a mai, idei első rendkívüli képviselő-testületi ülésre készült előterjesztésből. A jelenlegi árajánlatok és becslések alapján a tervezett családi bölcsőde építése 843,8 millió forintba kerül, kerülne, a megpályázható összeggel számolva Bük önkormányzatának 213,9 millió forint önerőt kell, kellene biztosítani a pályázathoz az idei és a jövő évi költségvetés terhére. 

 

Ezt vitatják meg ma, hiszen a pályázat benyújtási határideje január ötödike. Most az óvodával egy épületben működik a bölcsi, egy csoportban tudják fogadni a gyerekeket. A 2018/2019-es nevelési évben még volt szabad férőhely, aztán amíg a koronavírus-járvány engedte, telt ház volt a bölcsiben. A 2021 őszén kezdett nevelési évben százszázalékos a férőhely-kihasználtság és a szülők nyilatkozatai alapján a mostani bölcsisek augusztus 31-éig maradnak is, vagyis nem lesz addig szabad kapacitás, nem tudnak új bölcsisnek helyet adni. 

 

Nem jelentős a várólista, de az is megszűnne a bölcsődeépítéssel, és már nemcsak Bükről, de a térségből is tudnának fogadni gyerekeket. Ezzel az anyák munkába állását is támogatnák – erre is kitér az előterjesztés. A jelenlegi nyilvántartás szerint Bükön 89 háromévesnél fiatalabb gyermek él, a nyilvántartott várandósok száma 18 – ezek a számok is alátámasztják a bölcsőde szükségességét. Meg a munkaadók bővítéseivel is számolni kell: az állateledelgyár bővítése 150 új munkahelyet teremt, márpedig a városban alacsony a munkanélküliség, így az ingázók mellett ideköltözőkkel is számolni kell. 

 

De nem csak a Nestlé nyilatkozott a felmérésben: az iskolában, a turisztikai szektorban is kérdeztek a munkaerő-várakozásokról és véleményekről a bölcsőde tervéhez. Egyetértés látszik abban, hogy egy új bölcsőde javítaná a városban és térségében a nők munkaerőpiaci helyzetét. A terv az, hogy a meglévő bölcsis csoportot áthelyeznék az építendő bölcsibe, ahol három új csoport kialakításával terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában