Koronavírus

2022.01.04. 14:07

Nehéz év után, nehéz év vár a fodrászokra Burgenlandban

28 hetet, azaz több mint fél évet voltak zárva összesen az elmúlt két évben a fodrászok a különböző járványügyi szabályok, a lezárások miatt. Van, aki emiatt már bezárta üzletét, és sokan gondolkoznak a szakma elhagyásán a kilátástalan helyzet miatt.

magyarok.orf.at

Forrás: magyarok.orf.at

A fodrászatok már a második évet zárták veszteségesen, részben a magas költségek, részben a folyton változó szabályok miatt. A vendégek eleinte bizalmatlanok voltak, most pedig többen nem hajlandóak beoltatni magukat, Mivel azonban a fodrászatok is csak a 2G szabály betartásával fogadhatnak vendégeket, az oltatlanok kiszorulnak a vendégkörből  - írja a magyarok.orf.at.

 

A Közép- és Dél-Burgenlandban is egy-egy szalont vivő Nárai Beáta 10 éve dolgozik a burgenlandi szakmában. Azt mondja, segítenek ugyan az állam támogatásai, de a talpon maradáshoz ez sem elegendő: a bérleti díjakat, a biztosítást, a kamrai tagdíjat a lockdown idején is ki kell fizetni, és a rezsit is előre kéri a szolgáltató – igaz, a lezárások miatt el nem fogyasztott energia árát jóváírják az éves elszámoláskor. Az is előfordult már, hogy az egyik szalon tulajdonosa elengedte egyhavi bérleti díjukat, hogy segítsen életben maradni a bajba jutott vállalkozásnak.

 

Az év utolsó időszaka hagyományosan nagyüzem a szépségipar számára. Az általában két hónapig tartó hajrá azonban 2021-ben a novemberi lockdown miatt végül csak másfél hétig tartott, akkor is csak oltott és gyógyult vendégeket fogadhattak, így napi 12 órás munkával sem volt esélyük a kiesett bevételek behozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában