Reakció

2022.01.20. 19:25

Tóth Kálmán, a baloldali frakció vezetőjének közleménye

Dr. Nemény András polgármester kezdeményezésére a Megyei Jogú Városok Szövetsége egységesen tárgyalt a kormánnyal a városokat több területen érintő kompenzációról. Az egyik tárgyalási pont a minimálbér emeléséhez kapcsolodó kormányzati bértámogatás volt. A kormány ígéretet tett arra, hogy megfizeti az önkormányzatok erre vonatkozó többletköltségeit (hisz a megfizetett járulékok amúgy is az államhoz kerülnek vissza) Mint hétfőn kiderült, Szombathely végül 488 millió forintot kap a tényleges 571 milliós többletteher helyett. Azaz 83 millió forintot saját magunknak kell előteremtenünk.  

 

Hende Csaba, aki ezidáig azt hangoztatta, hogy  semmilyen "postás" szerepet nem vállal  az önkormányzat és a kormány között, most hogy 4 nappal később értesült a tárgyalások ezen eredményéről, hirtelen saját érdemnek tulajdonítja azt.  A 83 millió forint minusznak, amelyet utak felújítására, parkolók építésére vagy akár játszótér létesítésére is költhetné a város, nem örülni kellene, hanem szerényen csöndben maradni. 

 

Sajnos azonban az összkép még ennél is rosszabb, mert a tárgyalásokon az derült ki, hogy Szombathely nem fog helyi iparűzési adó kompenzációt kapni, azaz 1,2 milliárd forint további veszteség éri. Nem úgy, mint azokat a szerencsés városokat, akiknek rendesen dolgozó, a kormány által is komolyan vett országgyűlési képviselőjük van. A szombathelyiek jövő péntektől aláírásukkal üzenni fognak Hende Csabának, hogy olyan országgyűlési képviselőt akarnak, aki elvégzi a munkáját és nem hagyja, hogy Szombathely másodrangú város legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában