A jegesedés káros hatásai

2022.01.05. 16:00

Tudományos pályázatot nyert. dr. Kollár László

Pályázati támogatást nyert prof. dr. Kollár László, az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézet igazgatója, aki kutatóként a villamos távvezetékeken problémát okozó jég káros hatásainak kiküszöbölésével fog­lalkozik.

Merklin Tímea

Prof. dr. Kollár László korábban kanadai egyetemen dolgozott, mielőtt Szombathelyre jött Fotó: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az új év első munkanapján kapta az örömhírt, az értesítést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól, amely kezeli az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett Tudományos Mecenatúra pályázatot. 

 

 

A pályázat célja a hazai tudományos kutatói közösség nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódásának ösztönzése és a nyílt tudomány hazai térnyerésének támogatása. Prof. dr. Kollár László egy olyan alprogramban pályázott, amely a tudományos kutatási eredmények nemzetközi konferencián történő bemutatását támogatja. A sikeres pályázat eredményeként a kutatónak a Szerkezetek légköri jegesedése (IWAIS) című, magas presztízsértékű nemzetközi konferencián lesz lehetősége részt venni, amit 2022 júniusában rendeznek Montrealban, Kanadában. 

 

 

Az IWAIS a szerkezetek légköri jegesedésének területén az egyik legrangosabb tudományos fórum. A konferenciára már 19. alkalommal kerül sor, azon részt vesznek a tudományterület világszerte legnevesebb kutatói, jelen vannak ipari szereplők is, akik a kutatási eredmények, azok ipari alkalmazása iránt érdeklődnek, és sokszor ők maguk is jelentős fejlesztéseket végeznek. A kutatók egyrészt a légkörben kialakuló jegesedési folyamatokkal és azok elméleti, számítógépes és kísérleti modellezésével foglalkoznak, másrészt olyan eljárásokat, megoldásokat dolgoznak ki, amelyek a jegesedésnek kitett szerkezeteken okozott káros hatásokat csökkentik. 

 

 

Különös figyelmet kapnak a villamos távvezetékek és az utóbbi időben a szélerőművek, amelyeken gyakran fordul elő probléma jegesedés következtében. Az ilyen nemkívánatos hatások a távvezetékeken a jelentősen megnövekvő belógás, illetve a jég lehullása után a vezetéksodrony lengése, melyek a felfüggesztések, szigetelők tönkremeneteléhez, szélsőséges esetben akár a tartóoszlop kidőléséhez vezethetnek. 

 

 

Prof. dr. Kollár László az ezen a területen elért legújabb kutatási eredményeit mutatja be előadás és konferenciacikk formájában. A kutató a kanadai (Quebec tartományi) egyetemen is dolgozott, ahol egy kutatócsoport jelenleg is foglalkozik a jég kialakulásának és a felületek minőségének kapcsolatával. A közös érdeklődési területen megvan az együttműködési szándék a két fél között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában