A végzés végleges

2022.01.06. 11:02

Újabb embercsempész letartóztatásban

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban egy hónapra elrendelte egy román férfi letartóztatását.

Szombathelyi Törvényszék

Illusztráció!

Fotó: VN-archív

A gyanúsított 2021 decemberében Ausztriában, egy ismeretlen személyazonosságú férfivel megállapodott abban, hogy jogszerűtlenül Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgároknak segítséget nyújt abban, hogy Magyarországról Ausztriába jussanak, s ezért cserébe szállított személyenként 150 euro készpénzt kap. Az ismeretlen megbízó biztosította a gyanúsított számára a gépkocsit és fedezte a szállításhoz szükséges üzemanyagköltséget és úthasználati díjakat. 

 

A gyanúsított az ismeretlen megbízó által 2021 decemberében Bécs közelében rendelkezésére bocsátott magyar forgalmi rendszámú, Mercedes személygépkocsival indult el Ausztriából, majd Szeged környékére. A megbízója által egy alkalmazás segítségével a gyanúsított telefonjára megküldött koordináták alapján megjelölt helyre ment, ahol várta őt 7 szír állampolgár, akik az államhatárt korábban, ismeretlen embercsempészek segítségével, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át ismeretlen helyen, s Magyarországon jogszerű tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek. A 7 szír beszállt a terhelt gépkocsijába, s a gyanúsított elindult velük az osztrák-magyar határ irányába. A gyanúsított Peresznye és Horvátzsidány közötti földes útnál az ismeretlen megbízó által küldött utasítások szerint megállt, majd az általa szállított szír állampolgárok gyalogosan átlépték az osztrák-magyar határt.

 

A gyanúsított az ismeretlen megbízó által 2022. január 2-án Bécs közelében rendelkezésére bocsátott francia forgalmi rendszámú személygépkocsival 2022. január 2-án éjjel indult el Ausztriából. 2022. január 3-án 3 óra körül Győr környékén a megbízója által egy alkalmazás segítségével a gyanúsított telefonjára megküldött koordináták alapján megjelölt helyre ment, ahol várta őt 13 szír állampolgár, akik az államhatárt korábban, ismeretlen embercsempészek segítségével, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át ismeretlen helyen, s Magyarországon jogszerű tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek.

 

 A 13 szír beszállt a terhelt gépkocsijába, s a gyanúsított elindult velük az osztrák-magyar határ irányába. Ólmod településhez érve a gyanúsított az ismeretlen megbízó által küldött utasítások szerint megállt, majd az általa szállított szírek gyalogosan átlépték az osztrák-magyar határt. A gyanúsítottat 2022. január 3-án 11.15-kor Ólmod belterületén a rendőrjárőr közúti ellenőrzés alá vonta, őt elfogta és előállította.

A végzést tudomásul vették, az végleges - közölte a Szombathelyi Törvényszék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában