Mindenki számára előnyös megoldás

2022.02.23. 13:00

Elindult a próbaüzem - Bővíteni kellett az őriszentpéteri szennyvíztisztítót

Elkezdődött a próbaüzem a kibővített és korszerűsített őriszentpéteri szennyvíztisztítónál.

Tóth Judit

V. Németh Zsolt, Maszlavér László, Tamaskó Gábor Tamás és Őr Zoltán

Forrás: Szendi Péter

A Belügyminisztérium 474 millió forintos támogatást nyújtott három település – Ispánk, Magyarszombatfa és Szalafő – szennyvíz-elvezetési problémáinak megoldására. A pályázati forrás egy részéből – megközelítőleg 105 millió forintból – az őriszentpéteri szennyvíztisztítót bővítették, illetve korszerűsítették, mert Ispánk és Szalafő települések szennyvize nyomóvezetéken keresztül a továbbiakban Őriszentpéterre kerül. Így az Őrség kisvárosa most már hét település szennyvizét fogadja. 

 

– Az új szennyvízátvezetések fogadásával kapcsolatban hatósági előírás volt a már meglévő őriszentpéteri szennyvíztisztító telep fejlesztése a többletként jelentkező terhelés miatt – mondta Tamaskó Gábor Tamás polgármester, aki a pályázati konzorciumot vezető Ispánk község nevében részletezte a beruházás jelentőségét. A gesztor önkormányzat vezetője hangsúlyozta azt is: az ispánkiak, a szalafőiek és a magyarszombatfaiak 2016-ban szembesültek azzal, hogy szennyvíztisztító hálózatuk tönkrement, így nagyon gyorsan megoldást kellett találni. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő segítségét kérték. Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere is támogatólag állt az ügy mellé, így jött létre ez a mindenkinek előnyös megoldás. 

 

V. Németh Zsolt kiemelte: a helyzetre azonnal reagálni kellett. – A szennyvízberuházás rövid idő alatt megvalósult, ez az állam és az önkormányzatok működőképességét jelzi – mondta. Maszlavér László, a Vasivíz Zrt. körmendi szennyvíz-szolgáltatás üzemmérnökség vezetője elmondta: az összes szennyvíz tisztítása a meglévő biológiai és utóülepítő terek felhasználásával történik. A technológiai gépészetet részben lecserélték, új utószűrő berendezést építettek be. Magyarszombatfa új szennyvíztisztítót épített 180 milliós támogatásból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában