Közgyűlés

2022.02.24. 14:22

Stabil Szombathely pénzügyi helyzete és holdingszervezetté alakítják a Szovát - frissítve

A beruházó cég képviselője az éjszaka levelet küldött Szombathely polgármesterének - amiben a többi között arról írt: bizonyos feltételekkel hajlandó értékesíteni a régi városi strand területét. A levelet Nemény András olvasta fel a közgyűlésen.

Vas Népe

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Frissítve:

 

Az ebédszünet után tértek rá a város költségvetési rendelet-tervezetének megtárgyalására a szombathelyi képviselők. Horváth Attila költségvetésért felelős alpolgármester (ÉSZ) hangsúlyozta, szeretnének a 2023-as évre úgy ráfordulni, ahogy a 2021-es évet zárták, vagyis 1,5 milliárd forintos plusszal. Ugyanis ha ez nem sikerül, az a jövő évi költségvetésben már mínuszként jelenik meg.

 

Illés Károly (Fidesz-KDNP) szerint egyértelműen látszik, hogy stabil az önkormányzat pénzügyi helyzete. A tervezetet takarékosnak nem mondaná, miután számos területre több forrás jut, mint 2021-ben.

 

Többen szorgalmazták a képviselői keret visszaállítását – legalább egymillió forintos keretösszeggel. Ám a javaslat végül nem kapta meg a baloldali többség támogatását. A költségvetési rendelet-tervezetet végül elfogadta a közgyűlés.

 

Egy tájékoztatót is megismerhettek a képviselők a 2014 és 2019 közötti projektekről.

 

- Végre ebben a ciklusban is beszélhetünk fejlesztésekről – így kommentálta Illés Károly az előterjesztést. Hozzátette: itt végre elismerik, hogy ezek a fejlesztések mind az előző városvezetéshez kapcsolódnak. Huszonhat projektet tartalmaz a sor – erről is szólt, hozzátéve: - Nehéz ezt összehasonlítani azzal, ami az elmúlt két és fél évben történt.

 

Horváth Attila és Tóth Kálmán frakcióvezető is visszautasította azokat a vádakat, mi szerint nem dolgozna a jelenlegi városvezetés. Ám a beruházások előkészítése több éves procedúra, és ez korábban is így volt – ezt bizonyítja szerintük az előterjesztés is.

 

Mivel számolhatunk a TOP Pluszban? – kérdezte Horváth Gábor képviselő a városvezetéstől az előterjesztéshez kapcsolódóan. - A Rumi Rajki István utca felújítása például bekerült-e? Erről kért tájékoztatást Horváth Gábor.

 

Munkaanyagok vannak – ezt válaszolta a Top Plusz kapcsán Nemény András, hozzátéve: nem akarnak csalódást se okozni, ha esetleg nem lesz akkora keret, mint amennyivel terveznek. A TOP Pluszba bekerülő projektek azonban idővel a közgyűlés elé kerülnek majd. A tájékoztatót tudomásul vették. Majd jóváhagyták a város vagyongazdálkodási koncepcióját.

 

Terítékre került az önkormányzati gazdasági társaságok szervezeti rendszerének átalakítása is – a javaslatot a közgyűlés kérésére a Szova NZrt. dolgozta ki. Eszerint a városüzemeltetési feladatokat ellátó, kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat a jövőben holding szervezeti formában működtethetik. A javaslat szerint a Szompark Kft.-t, a Vas Megyei Temetkezési Kft.-t, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft.-t apportálhatná az önkormányzat a Szova Nonprofit Zrt.-be, ennek jogi akadálya nincsen.

 

Az előterjesztés mellékletében arról is olvashatunk, hogy az operatív feladatok ellátására egy operatív vezérigazgató kinevezését is javasolja dr. Németh Gábor, a Szova NZrt. vezérigazgatója. A vállalatcsoportot pedig egy 3-5 fős igazgatóság vezetheti, amelynek élén a vállalatcsoport igazgatóságának elnöke áll – derül ki a cégvezető javaslatából.

 

Illés Károly szerint jó a koncepció, az egyezik frakciójuk elképzeléseivel, ám szerinte a javaslat most nem időszerű. Szólt a kötvénytörlesztéssel járó kockázatokról is.

 

Végül 12 igen, 6 tartózkodás mellett hagyták jóvá: a közgyűlés kinyilvánítja szándékát, hogy a városüzemeltetési feladatokat ellátó, kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat a jövőben holdingszervezeti formában kívánja működtetni. Ennek megfelelően a Szova Nzrt. Szervezeti és működési szabályzatának módosítására az új szervezeti felépítésnek megfelelően kidolgozza a társaság vezérigazgatója. 

 

 

Korábban írtuk:

 

Elhangzott, a beruházó azon az áron kínálja eladásra a régi városi strand területét, mint amennyiért vásárolta, egyben kérte az adásvétellel járó költségeinek megtérítését is. 

 

Feltételként a vállalkozó azt is megszabta: 2022. március 31-ig igazoltan álljon rendelkezésre a teljes vételár és a parkoló megépítésére a kormányzati forrás. Amennyiben ugyanis ez nem történik meg, akkor folytatja a beruházás előkészítését.     

 

A beruházó levele alapján született közgyűlési határozati javaslatot ezután osztották ki a képviselőknek. Abban az áll: a közgyűlés megismerte a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. ajánlatát - így felkérik a polgármestert a visszavásárlásra vonatkozó szerződés előkészítésére, továbbá arra is, hogy tájékoztassa erről a város országgyűlési képviselőjét, aki szerezze meg a szükséges kormányzati támogatást.  

Előtte a polgármester felidézte, mi vezetett tavaly a több mint 800 millió forintos ingatlancsomag értékesítéséhez: szólt a "kormányzati elvonásokról" és arról, hogy nem kaptak kormányzati kompenzációt. Beszélt arról is, hogy a csomagban szerepeltek olyan ingatlanok is, amiket előtte évekig nem tudott eladni a város. 

 

Illés Károly úgy reagált: A 2022.évi költségvetés-tervezet is megcáfolja, hogy szükség lett volna ennek az ingatlancsomagnak a sürgős értékesítésére. A fideszes frakcióvezető megismételte: 1 milliárd 205 millió forint érkezett fejlesztésekre Hende Csaba közbenjárásával az önkormányzathoz. Az így kapott kompenzációból a többi között a zanati kerékpárút is elkészülhet. Kiemelte: elhibázott döntést hozott a városvezetés, amikor kapkodva értékesítette az ingatlancsomagot. 

 

Majd úgy folytatta: - Üdvözlik azt, hogy a városvezetés is belátta, az egyetlen észszerű és jogszerű megoldást kell elfogadni, amit Hende Csaba javasolt.  Támogatják a javaslatot, de nem ezzel a határidővel - ezt is mondta. Március 31. nagyon szűkre szabott határidő - érvelt. 

 

Illés Károly szóvá tette még: a beruházó képviselőjének levelét csak felolvasta Nemény András, azt nem kapták meg. A polgármester kérésére később azt kiosztották a képviselőknek.

 

Később arról is beszélt: Nonszensz, hogy egy vállalkozó ultimátumot adjon a kormánynak. Az önkormányzat megkapta már a vételárat, azt vissza tudja fizetni. 

 

Ismeretes, a régi városi strand területének adásvételére fordították azt az összeget, amit a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. tavaly nyáron a pályázati dokumentum beadásával párhuzamosan befizetett. Az adásvételi szerződés szerint ennek a területnek a megvásárlására használták fel az akkor befizetett összeget. 

 

Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) Illés Károly kijelentésére úgy reagált, szerinte nem adott ultimátumot a kormánynak a vállalkozó. 

 

Kopcsándi József, a körzet önkormányzati képviselője (ÉSZ) szerint "a vállalkozó nagylelkűségének köszönhetően" felajánlotta ezt a területet, és most ezzel nem tudnak a Fidesz-frakció tagjai mit kezdeni. Szerinte ebben a helyzetben Hende Csabának nem szabad felelőtlen ígéretet tennie. 

 

- A vállalkozó elesik a haszontól azzal, hogy felajánlja a területet, miközben az országgyűlési képviselőnek nincsen ilyen felelőssége - erről is beszélt az önkormányzati képviselő. 

 

Kelemen Krisztián szomorúnak tartja, hogy a vállalkozó az általa betervezett nyereségről kénytelen lemondani, és ezt a helyzetet az országgyűlési képviselő teremtette. A baloldali képviselő szerint lokálpatrióta nemes gesztusként kellene kezelni a vállalkozó felajánlását, majd azt is hozzátette: a közérdek mindig felülírja a magánérdeket. 

 

Horváth Gábor képviselő (Fidesz-KDNP) felszólalását azzal kezdte, az első napirendi pontot át lehetne nevezni: két közgyűlés között Hende Csabával. Így utalt rá, hogy a vita során sűrűn hangzott el Szombathely kormánypárti országgyűlési képviselőjének neve.

 

Majd emlékeztetett, Nemény András az önkormányzati választási kampányban megígérte, hogy közvetlenül az EU-tól fognak forrást szerezni a város fejlesztéséhez. A régi városi strand ügyében kiosztott határozati javaslat mintájára javasolta, írjon a közgyűlés Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke részére annak érdekében, hogy rövid határidővel kapjon uniós forrást a város. Kijelentését hangos derültség követte.

 

A régi városi strand kapcsán pedig elmondta: tavaly októberben a közgyűlésen felszólalt, ahol elmondta az aggályait, és felhívta a döntés negatív következményeire a figyelmet. Szólt, hogy akkor Horváth Attila alpolgármester arról beszélt, 56 millió forint szabad felhasználású forrása van az önkormányzatnak. Miközben látszott már az iparűzésiadó-bevételből, hogy nem olyan rossz a helyzet. Szerinte jó erkölcsbe ütközik, ha az állam a vállalkozót ilyen előnyhöz juttatja - ezzel utalt rá, ha a magánterületen készülne el a parkoló, a területet a zrt.-től bérelnék a polgármester korábbi javaslata szerint. 

 

Dr. Károlyi Ákos jegyző kérdésre elmondta: A közpénzből a nemzeti vagyont kell gyarapítani. Hogyan tud ez megvalósulni? A felépítmény - vagyis a parkoló -, valamilyen állami szerv vagy az önkormányzat tulajdonába kerüljön, akár külön helyrajzi számon is. Számviteli szempontból a kórház vagyona gyarapodhatna. Lehet a támogatott az önkormányzat is, és akár pénzeszköz-átadással is eljuthat ez a kormányforrás a Markusovszky-kórházba. Több önkormányzati projektet is említett erre példaként. A Styl megmentését említette még, amikor 2,5 milliárd forintot fordítottak a munkaerő megtartásáért közpénzből. 

 

A régi városi strand kapcsán végül 13 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadták a kiosztott határozati javaslatot.   

 

Az önkormányzat pedig szolidaritását fejezi ki az ukrajnai Ungvár testvérvárosa felé, egyben felajánlotta humanitárius segítségét - erről is döntöttek a képviselők, egyhangúlag. 

 

A két közgyűlés között történtekről a beszámolót 7 tartózkodás és 20 támogató szavazat mellett hagyták jóvá. A képviselők az ebédszünet után, 15 órakor folytatják a napirendi pontok tárgyalását.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában