Zene

2022.02.28. 10:00

Újra lesz Kodály-ünnep Kőszegen - Hangverseny és ünnepi szentmise a programban

2017 és 2018 után újra Kodály-ünnepet rendeznek Kőszegen. A zeneszerző, zenetudós 85 évvel ezelőtt látogatott a városba: 1937-ben az Éneklő Ifjúság rendezvényein személyesen is vezényelt.

Tóth Kata

Gráf Zsuzsanna vezényel majd a szombati koncerten

Forrás: VN-archív˛/Unger Tamás

Idén születésének 140. évfordulóján és halála – március 6. – napjához kötődve művészeti programok várhatók már cius 5-én, szombaton. 15 órakor koszorúzással kezdődik a programsor a Jurisics-vár belső udvarában elhelyezett Kodály-emléktáblánál, 15.30-kor hangversenyt rendeznek Kodály Zoltán műveiből a Jurisics-vár Lovagtermében a Gráf Zsuzsanna által alapított Angelica Leánykar, Lakner-Bognár András orgonaművész és a Liszt Ferenc Zeneakadémia rendkívüli tehetségei közreműködésével. 18 órakor ünnepi szentmise emlékezik a zeneszerzőre a Jézus Szíve Plébániatemplomban. 

 

Az esemény fővédnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta. Gráf Zsuzsannát, Kőszeg díszpolgárát, Liszt-, Bartók– Pásztory-, Magyar Örökség és Apáczai Csere János-díjas karnagyot, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagját, a programok főszervezőjét arról kérdeztük, milyen szándék hívta életre a Kodály-ünnepet, hogyan érdemes ma Kodály örökségére tekinteni. – Pályám nagy részét Kodály eszméi, hagyatéka határozzák meg. Terjesztem a világban kiváló módszerét, zenepedagógiai koncepcióját. A Városmajori Gimnáziumban zenei tagozatot, ezen belül az Angelica Leány kart alapítottam, ezek és a Zeneakadémián a Rendkívüli Tehetségek Tagozata a mindennapokban viszik tovább pedagógiai hagyományát. A kettős évforduló jó alkalmat ad műveinek bemutatására egy komplex programban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában