Befejeződött a projekt

2022.03.31. 14:00

Szennyvízberuházást adtak át az Őrségben

Két őrségi településen is szalagot vághattak szerdán. Befejeződött ugyanis az a komplex szennyvízkezeléssel kapcsolatos beruházás, amely Ispánk és Szalafő mellett Magyarszombatfát és Őriszentpétert is érintette. A projekt teljes összköltsége 474 millió forint volt.

Markó Petra

Szalafőt is érintette a beruházás – tegnap adták át

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A beruházás részleteit Tamaskó Gábor Tamás, a projektben gesztorszerepet vállaló Ispánk polgármestere vezette fel a település határában létrehozott szennyvízátemelőknél. Megtudtuk tőle, a pályázati forrás egy részéből – mintegy 105 millió forintból – az őriszentpéteri szennyvíztisztítót bővítették, illetve korszerűsítették, Magyarszombatfa új szennyvíztisztítót épített 180 millió forintos támogatásból, a maradék forrásból pedig kiépítették az Ispánk és Szalafő települések közötti szennyvízelvezetést az őriszentpéteri telepig. A teljesen automatizált rendszert távjelzéssel kötötték össze az őriszentpéteri szennyvíztisztító teleppel, ahol az ott lévő személyzet folyamatosan nyomon tudja követni a települési adatokat, a működést. 

 

A korábbi tartályokból a településekről a szennyvizet hetente többször szippantóautók vitték a körmendi, vagy – ha az nem tudta fogadni – a szombathelyi tisztítóba. Arról már Szalafőn kaptunk tájékoztatást, hogy ott öt szennyvízátemelőt építettek most: Alsószeren, Csörgőszeren, Templomszeren, Felsőszeren és Pityerszeren. A kommunális szennyvíz pedig az alsószeri átemelőn keresztül, nyomóvezetéken jut el az őriszentpéter-keserűszeri hálózat gravitációs aknájába, majd onnan az őriszentpéteri szennyvíztisztító telepre. Lugosi Arnold József, Szalafő polgármestere a beruházás környezetvédelmi szempontjaira is rávilágított.

 

 – Nyugodtabb szívvel kelhetnek fel a szalafői lakosok és azok az idelátogatók, akik élvezni szeretnék ezt a jó légkört – fogalmazott. A projekt kapcsán a kivitelező cég képviseletében Koroknai József is szólt, aki elmondta: sokat látott már a szakmában, de Ispánkon és Szalafőn katasztrofális helyzet fogadta. Majd a Vasivíz Zrt. körmendi üzemmérnökségének vezetője, Maszlavér László hangsúlyozta: december óta tart a próbaüzem és öröm mindenki számára, hogy végre egy megfelelő technológiával és kapacitással rendelkező létesítményben tisztulhat meg Ispánk, Szalafő és Magyarszombatfa szennyvize. Rámutatott: a projektnek köszönhetően jelentősen csökkentették az Őrségi Nemzeti Parkot és a környezetet ért terheléseket is.

 

 V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője arra világított rá: a projekt három-négy éven belül megtérülő beruházás a magyar államnak. Elmondta: ez a néhány település megérdemelte ezt a fejlesztést, vitathatatlan, hogy alap-infrastrukturális gondok oldódtak meg és az a település imázs szempontjából is rendkívül fontos volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában