Az ítélet nem jogerős

2022.03.02. 17:44

Szerb embercsempészeket ítélt börtönbüntetésre a Szombathelyi Járásbíróság

A Szombathelyi Járásbíróság társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 6 hónap időtartamú börtönbe végrehajtandó szabadságvesztésre, és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt két szerb állampolgárságú vádlottat.

Szombathelyi Törvényszék

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

A 2021. augusztus 28. napjától letartóztatásban lévő vádlottak ismeretlen személy megbízásából 13 afgán állampolgárnak – akik a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be Magyarország területére – segítséget nyújtottak a magyar-osztrák határ ugyancsak meg nem engedett módon – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – történő átlépéséhez. 

 

A vádlottak között a feladatok megosztása akként történt, hogy míg II. rendű vádlott a szerb felségjelzésű, Fiat Ducato személygépkocsival az afgán állampolgárokat szállította, addig az I. rendű vádlott a szintén szerb rendszámú, Ford Focus típusú személygépkocsival néhány kilométerrel előttük haladt, hogy a II. rendű vádlottat telefonon figyelmeztetni tudja egy esetleges hatósági ellenőrzésre. A 13 afgán állampolgár 2021. augusztusában a szerbiai Szabadka térségében a szerb-magyar határon a kerítésen átmászva, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be Magyarország területére. 

 

Egy ismeretlenül maradt személy segítségével történő három óra időtartamú gyaloglást követően beszálltak a II. rendű vádlott által vezetett személygépkocsiba, majd elindultak Szentpéterfa térségébe. A feladatmegosztásnak megfelelően az I. rendű vádlott „előfutóként” közreműködve figyelmeztette társát az esetleges közúti ellenőrzésekre; a vádlottak célja az volt, hogy az Ausztriába átjutni szándékozó 13 afgán állampolgárnak segítséget nyújtsanak a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – történő átlépéséhez. Szentpéterfa térségébe a Szombathelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának járőrei a vádlottakat ellenőrzés alá vonták és elfogták. A döntés ellen az ügyészség súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztésért és kitiltásért, a vádlottak és védőik elsőlegesen felmentésért, másodlagosan a büntetés enyhítésérté jelentettek be fellebbezést. 

 

Az ítélet nem jogerős. A bíróság a vádlottak letartóztatását fenntartotta, amely ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be - közölte a Szombathelyi Törvényszék. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában