Szent Patrik ünnepe

2022.03.16. 11:46

Zöld kivilágítást kap csütörtökön a szombathelyi városháza

Közleményben arról tájékoztatták lapunkat, hogy a város 2022-ben is csatlakozik Szent Patrik ünnepe alkalmából az Ír Köztársaság nemzetközi kampányához azzal, hogy a szombathelyi Városháza március 17-én este 6 órától néhány órára zöld kivilágítást kap.

vaol.hu

A háromszázhoz közelít a városháza dolgozóinak száma, miután októberben a baloldali választási szövetség szerzett többséget a közgyűlésben Fotó: Unger Tamás

Fotó: VN-archív

Írország 2022-ben immár tizenharmadik alkalommal ünnepli nemzeti napját a „Globális zöldítés” akciójával. Március 17-én, Írország nemzeti ünnepén világszerte mintegy háromszáz épületet világítanak meg zöld színnel. A többi között olyan épületek, építmények, szobrok „zöldültek” ezen a napon, mint Sydneyben az operaház, Rio de Janeiróban a Krisztus-szobor, Rómában a Colosseum, Kínában a nagy fal egy része, valamint a párizsi Sacré coeur.

 

A helyszínek zöld fénnyel történt díszkivilágítása nemcsak Írország és a nemzetközi partnerei közötti együttműködést és fejlett kapcsolatokat segíti elő, de maguk a kivilágított épületek is a nemzetközi figyelem középpontjába kerültek. Magyarországon elsőként 2017-ben a Lánchidat világították meg zöld fénnyel, 2018-ban Budapesten a Művészetek Palotája kapcsolódott be a globális rendezvénybe.

 

Írország és Szombathely kapcsolata amúgy is szoros azóta, hogy 1994-ben civil kezdeményezésre első alkalommal tartottak Bloomsdayt Szombathelyen. James Joyce Ulysses című világirodalmi remeke minden év június 16-án összehozza a szombathelyieket és íreket, így erősebbé válhat a megyeszékhely és Írország közötti jó kapcsolat, illetve az esemény hagyományait nemzetközi szinten is tovább építheti Szombathely városa.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában