Időjárás

2022.04.27. 07:00

Még várni kell az igazán jó időre

Az éjszakai fagyok megszűnnek, a nyári ruhára azonban még jó ideig nem lesz szükség. Marad a változékony idő, a levegő pollenkoncentrációja azonban folyamatosan emelkedik.

Vas Népe

Mostanában a zivatar és a szivárvány sem ritka időjárási jelenség

Forrás: Szendi Péter

Ahogy a tavalyi, az idei április is több fokkal hűvösebb a sokéves átlaghoz képest. Jelenleg 8,6 Celsius-fokon áll a havi középhőmérséklet térségünkben, és várhatóan nem is emelkedik már sokat a hétvégéig. Marad a változékony idő: a legmelegebb órákban szerdán 14, csütörtöktől 17-18 Celsius-fokot mérhetünk. A hőérzetet tovább rontja az élénk, olykor erős északi, északkeleti szél. 

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője megjegyzi: a fürdőruha és a kerti medence még nyugodtan maradhat a helyén, május első napjai szintén csapadékosnak, hűvösnek ígérkeznek, a 20 Celsius-fokot ritkán éri majd csak el a hőmérő higanyszála. Hozzátette: március 31-óra több mint negyven milliméter csapadék hullott, ez nagyon kellett már a földeknek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint egyre több allergén jelenik meg a levegőben. A platán pollenkoncentrációja jellemzően magas, a nyír, a tölgy, illetve az ostorfa virágporának mennyisége jellemzően közepes szinten várható.  A fűz, a juhar, a ciprus- és tiszafafélék, illetve a dió, gyertyán és bükk pollenje országosan a közepes-magas tartományban alakul. Alacsony koncentrációban jelen van még a kőris, a nyár, az éger, a szil és az eperfafélék pollenje. Megjelent a levegőben a fenyőfélék virágpora, továbbá már a pázsitfűfélék pollenjéből is regisztráltak néhány szemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában