Programajánló

2022.04.01. 15:00

Megelevenedik Mátyás király udvara a szombati családi napon az MMIK-ban

Egy nap Mátyás király udvarában címmel rendez családi napot szombaton 10–17 óráig az MMIK-ban az Őrvidék Ház, illetve a Szülőföld Kulturális Egyesület. Kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a kedvükre való szórakozást a megelevenedő történelemben.

VN

Mátyás király szobra a Millenniumi emlékmű keleti oszlopcsarnokában a Hősök terén

Forrás: MTVA

Mátyás király tisztelete több mint ötszáz éve folyamatosan nyomon kísérhető, az emlékezet Szent István mellett az egyik legnagyobb királyként őrizte meg személyét. Mátyás uralkodása a magyar hagyomány szerint az ország egyik virágkora, amely a viszonylag békés középkori magyar fejlődés utolsó szakasza volt a mohácsi katasztrófa előtt. 

 

A családi napon lesz tüzérségi és tűzcsapás-bemutató, megtekinthetjük a katonai életet és a Mátyás korára jellemző fegyvereket. Az állatok kedvelői láthatnak solymászbemutatót, valamint Mátyás kedvenc vadászkutyáit, a magyar agarakat. Megjelenik Mátyás király és udvartartása, bemutatnak korabeli ruhákat és udvari szerepeket, amelyekbe az érdeklődők belebújhatnak. A legkisebbek rajzversenyen vehetnek részt nyereményekért. A Kecskeméti rajzfilmstúdió jóvoltából folyamatosan vetítik a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmeket. Kvízjátékokban és családi történelmi vetélkedőn is részt lehet venni. 

 

A színházteremben rendhagyó történelemórákat, történelmi előadásokat tartanak minden korosztály számára érdekes, befogadható módon. A reneszánsz zenei programok mellett bemutatják Döme Zsuzsa Mindörökké Mátyás című könyvét. Akik kedvet éreznek hozzá, egy mester segítségével agyagozhatnak, korabeli használati és dísztárgyakat készíthetnek, amelyeket meg is kapnak ajándékba. Látható lesz egy kiállítás Mátyás fennmaradt hiteles Corvina-kötetei nek oldalaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában