Erdőkről diákoknak

2022.05.19. 11:00

A globális éghajlatváltozás volt a téma Kőszegen

A globális klímaváltozás és az erdők kapcsolatáról szervezett tegnap előadásokból és pódiumbeszélgetésből álló programot a Vasi Ifjúságért Egyesület.

Gyöngyössy Péter

Bogáti András, Horváth Antal és Varga László a fórumon

Forrás: Unger Tamás

A Vas Megyei Önkormányzati Hivatal két osztrák partnerrel és a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetével közösen valósítja meg a REIN-Forest projektet, melynek része az a négy alkalmat magában foglaló előadás-sorozat, amely a globális éghajlatváltozás erdeinkre gyakorolt hatását hivatott bemutatni. Tegnap Kőszegen, a Jurisics-várban tartották a program második eseményét.

 Bogáti András, az Írottkő Naturparkért Egyesület alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy mi, emberek tesszük tönkre a környezetünket, aminek egyik következménye az éghajlatváltozás. Nem mindegy, hogyan használjuk életterünket.  Vásárlásainkkal, életmódunkkal sokat tehetünk környezetünkért. 

Varga László, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdei iskolai referensének kérdésére a jelen lévő középiskolások meglepően jól válaszoltak. Az elmúlt száz évben jelentősen nőtt az erdőterület Magyarországon. A trianoni békediktátum után Magyarország erdősültsége nem érte el a 12 százalékot, ma 21 százalék. Azt is megtudhattuk, hogy egy hektár erdő telepítéséhez tízezer csemetét kell elültetni. Kalauz József gombaszakértő az erdő komplexitására hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy az élet nagy körforgásában nagy szerepük van a lebontó szervezeteknek, így a gombáknak is. Horváth Antal sárvári méhész a beporzók jelentőségéről beszélt. Elmondta, hogy ma az erdő az egyetlen vegyszermentes közeg, ahol a méhek gyűjthetnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában