Neves előadókkal

2022.05.31. 07:00

Ismét megrendezik a Lamantin fesztivált

Különleges számaiban: 2022-ben a 22. Lamantin dzsesszfesztivált és improvizációs tábort rendezi meg a szombathelyi Improvizatív Zeneműhely Egyesület június 26-a és július 2-a között.

Merklin Tímea

Márkus Tibor, a tábor művészeti vezetője tanít is

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A fesztivál és tábor a hazai zenei élet egyik meghatározó eseményévé nőtte ki magát. A szervezők szándékosan alacsonyan tartják a jegyárakat, hogy a fesztivál bárki számára hozzáférhetővé váljon. Idén hét nap alatt tíz zenekar ad koncertet, a fellépő zenekarok a bluestól a modern dzsesszig terjedő stílusok legjobbjaiból kerülnek ki; helyszín lesz a Weöres Sándor Színház és a Bartók Béla Zeneiskola is. Meghívott zenekarok: Dresch Quartet, Enrico Crivellaro Blues Band, Magyar Jazz Quintet, Premetz–Gyárfás Organ Trio, Ocsovay Damján Trio, Swiss Army Triplet. A tizenhat éve útjára indított tábor az Oktatási Minisztérium által akkreditált továbbképzés, kreditpontszerző kurzus. 

Az intenzív egy hetet hangszeres egyéni órák, dzsesszelmélet, dzsessztörténet, hallásfejlesztés töltik ki. A fő szervező Tímár Pétertől megtudtuk: a tábor jelentkezési határidejét június 7-éig kitolták. A művészeti vezető továbbra is Márkus Tibor, a Magyar Jazz Szövetség volt elnöke, a tanári kar tagjai a hazai dzsesszoktatás vezető muzsikusai közül kerülnek ki. A hallgatók közül többen itt kaptak inspirációt arra, hogy a dzsessz felé forduljanak. Idén itt lesz Spányi Emil, Friedrich Károly, Tóth Viktor, Zana Zoltán, Lakatos Ágnes, Gyárfás István, Juhász Gábor, Csuhaj Barna Tibor, Takács Donát, Nesztor Iván, Jeszenszky György is. 

A fesztiválon fellépő nemzetközi hírű művészek mesterkurzust tartanak, így Dresch Mihály (szaxofon), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Fekete Kovács Kornél (trombita, rézfúvós hangszerek, big band), Válik László (stúdiótechnika, színpadi hangtechnika). A személyi változások közül Tímár Péter azt emelte ki, hogy sajnos elhunyt Winand Gábor (énekes, tanár, zeneszerző), aki a tanári kar oszlopos tagja volt, jön viszont Hajdú Klára éneket és zenekari gyakorlatot tanítani. Tábornyitó koncertet a tanárok, táborzárót a diákok adnak, esténként a koncertek után a régi jó szokás szerint örömzenélések lesznek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában