Foglalkoztatás

2022.06.08. 11:00

Értékelik a rugalmasságot - Sok alkalmazott inkább felmond, ha eltörlik a hibrid munkarendet

A magyarok túlnyomó többsége a hibrid munkavégzést választaná leginkább: a hét egyik felében részben otthonról, a másik részében a munkahelyéről látná el feladatait.

Különösen a kisgyermekes anyukáknak segítség, ha otthonról is dolgozhatnak

Fotó: Shutterstock

Bevált a részben otthoni, részben jelenléti munkavégzés: az alkalmazottak elégedettebbek, hatékonyabban dolgoznak, ráadásul a munkahelyre bejárással járó stressz is elkerülhető, valamint jó válasz a munkaerőhiányra is. Ennek ellenére egyre több munkáltató térne vissza a lassan idejétmúltnak számító jelenléti munkavégzéshez. A munkavállalók azonban ragaszkodnak a két év alatt kialakult rugalmassághoz, ezért akár egyre többen képesek munkahelyet is váltani – írja a Magyar Nemzet.

 A magyar munkavállalók csaknem harmada arra számít, hogy munkáltatója egy éven belül ismét visszatérne a jelenléti munkavégzéshez, esetenkénti otthoni munkavégzéssel. Ezt az alkalmazottak mindöszsze 15 százaléka tartja elfogadhatónak, míg 63 százalékuk a hibrid munkavégzést választaná, vagyis a munkahét egyik részében otthonról, a másik részében a munkahelyéről látná el a feladatait. A teljes egészében otthoni munkavégzés támogatottsága is alacsony, de a folyamatos jelenléti munkavégzésnél valamivel népszerűbb: a dolgozók 26 százaléka tartaná elfogadhatónak. 

A rugalmas munkavégzés lehetősége a koronavírus-járvány megjelenése óta eltelt több mint két évben Magyarországon is elvárás lett: a munkavállalók mintegy fele új állás után nézne, ha foglalkoztatója megfosztaná a munkahelyi rugalmasságától – derül ki a PwC áprilisban végzett nemzetközi felméréséből, amelyben a magyar munkavállalókat is megkérdezték. Az ismét jelenléti munkavégzésre kötelezett munkavállalók nem értik, miért kellene lemondaniuk a rugalmasságról, hiszen a többség által támogatott hibrid munkarend eddig jól vizsgázott. 

A részben otthoni munkavégzés hozzájárul a munka és a magánélet egyensúlyához, a munkavállalók elégedettségéhez, ráadásul mára világossá vált, hogy a hatékonyság sem csökkent, sőt inkább nőtt. A munkáltatók a közös munkavégzés és a munkavállalók szorosabb kapcsolattartása, így a közös ötletelés, nagyobb kreativitás miatt szeretnék a munkahelyi viszszatérést. Magyarországon a kontroll is fontos tényező. A PwC-kutatás szerint itthon és külföldön is erősödik a munkahelyváltási szándék: minden ötödik munkavállaló kész arra, hogy egy éven belül váltson. 

A munkahelyváltás legfőbb oka azonban továbbra is a fizetés. A válaszadók majdnem háromnegyede, Magyarországon a 85 százalékuk a magasabb fizetés reményében keres új munkahelyet, míg 69 százalékuknak a munkában való kiteljesedés, 66 százalékuknak pedig a munkavégzésük elismerése a legfontosabb. Ezt a három szempontot követi a rugalmas munkavégzés lehetősége. A lap hozzáteszi: összességében lesújtó, hogy a magyar munkavállalók mindössze 33 százaléka elégedett a munkahelyével, miközben a felmérésben részt vevő 44 országban ez az arány meghaladja a 70 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában