Jubileum

2022.06.22. 13:00

Sok szeretettel tanítani és nevelni - Vasdiplomát vehetett át Irma néni Katafán

Papp Gyuláné Gergye Irma 1956. július 4-én szerzett tanítói oklevelet. Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudták megünnepelni a diplomaszerzés 65. évfordulóját, ezt most pótolták. Irma néni vasdiplomát és emlékplakettet vehetett át a jubileum alkalmából.

Tóth Judit

A vasdiplomás tanítónő, Papp Gyuláné Irma néni rengeteg ajándékot és virágot kapott az őt ünneplő faluközösségtől. Cserébe megosztotta velük tanítói hitvallását

Forrás: Szendi Péter

Megtelt ünneplőkkel az egykori iskolaépület nagyterme, ahol családtagok, barátok, egykori tanítványok és falubeliek is köszöntötték Papp Gyuláné Irma nénit. Elsőként Katafa polgármestere, Lakics János szólt az egybegyűltekhez, aki köszönetét fejezte ki, hogy Irma néni elindította útjukon a helyi és környékbeli általános iskolásokat, majd felidézte a tanítónő életútját. Irma néni 1951-től 1955-ig a Kőszegi Állami Tanítóképzőben végezte tanulmányait, majd egy gyakorlóév elteltével, 1956 nyarán tett képesítő vizsgát, és szerzett tanítói oklevelet. 

A katafai iskola megalakulásakor, 1961-ben helyezték a településre, ahol nyugdíjazásáig, több mint harminc éven át tanított. – Tavaly volt Irma néni diplomaszerzésének 65. évfordulója, de akkor nem ünnepelhettünk. Ezt most pótoljuk – mondta a polgármester, majd a Kőszegi Állami Tanítóképző jogutódja, a Savaria Egyetemi Központ nevében átadta a vasdiplomát és az emlékplakettet Papp Gyulánénak. 

– A díszdiplomával szeretnénk megköszönni mindazt, amit a településünkért, az itt élő és a környékbeli gyermekekért tett fáradhatatlan munkájával – fogalmazott a polgármester. Irma nénit csendben hallgatták a jelenlévők, amikor múltidézésbe kezdett a szőcei, majd a hegyháthodászi évekről. Szó esett Hatvani Ernő igazgatóról, aki Hegyháthodászon felső tagozatosokat tanított, Irma néninek pedig harminchét alsósa volt összevont osztályban. Aztán jött Katafa: az elhivatott és kedvelt tanítónőt több mint három évtized kötötte az itteni iskolához.

 – Megtiszteltetés, hogy en - nyien eljöttetek ünnepelni, be kell vallanom, sokat közületek meg sem ismerek – mondta meghatódva Irma néni az összejövetelen. Rengeteg virágot, ajándékot kapott, cserébe pedagógusi hitvallását osztotta meg az ünneplőkkel. – Becsüljétek meg a gyermekeket, és képességeiket ismerjétek meg! Ne bántsátok a gyengébbeket, mert ők is a tanítványok közé tartoznak! Szeretettel tanítsátok, neveljétek őket, érezzétek, hogy otthon vagytok a gyermeki közösségben, és ne felejtsétek el, hogy ti a gyermekeket szolgáljátok! Az egész életem benne van ebben a pár mondatban – mondta a nyugdíjas tanítónő, majd zárásként hozzátette azt is, hogy rossz tanítványa soha nem volt, legfeljebb egy kicsit eleven. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában