Hatszázmillió madárral kevesebb

2022.06.28. 17:00

Veszélyben a madaraink - A klímaváltozás és az ipari mezőgazdaság elveszi az életterüket

Az európai madárfajok már csaknem húsz százaléka veszélyeztetett. Mintegy hatszázmillió madár tűnt el az Európai Unió területén 1980–2017 között, ez 17– 19 százalékos állománycsökkenés.

MW

A vetési varjakat az egész földrészen a kipusztulás fenyegeti

Forrás: MTI

A hazai házi- és mezeiveréb-állomány harminc-negyven százaléka maradt meg 1980-hoz viszonyítva. Nem vagyunk olyan rossz helyzetben, mint a sokkal korábban iparosodott, urbanizálódott nyugati országok, de nálunk is megindultak azok a folyamatok, amelyek a madárállomány létét veszélyeztetik – közölte Lovászi Péter. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kutatási osztályának vezetője szerint a korszerű gépek alkalamazása folytán egyre kevesebb gabonaszem szóródik el, a kemikáliák miatt nincsenek gyomnövények – márpedig ezek a madarak fontos táplálékai. Ha eltűnnek a mezsgyék és a vadvirágok, ha megszűnik a táplálék sokszínűsége, akkor a beporzók száma is megcsappan, ami a terméshozam csökkenése mellett a rovarevő madarak számát is apasztja - tette hozzá a szakember. 

Tavaly októberi jelentés szerint az Európában őshonos madárfajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya. Az egyik legfontosabb megállapítás, hogy a madárfajok csaknem húsz százaléka valamilyen mértékben veszélyeztetett. Hetvenegy faj esetében közvetlenül fennáll annak a veszélye, hogy teljesen eltűnjenek a kontinensünkről, további 35 faj mérsékelten fenyegetett. – Az ember nemcsak az élőhelyek beszántásával, lebetonozásával veszélyezteti a madarak létét, hanem a klímaváltozás is alapvetően befolyásolja az életüket. Egyes vonuló fajok évezredek óta az év ugyanazon szakaszában indulnak útnak, de a felmelegedő klíma miatt nem találják megszokott táplálékukat. Nemcsak nálunk, a telelőhelyükön sem. A rovarevő kerti poszáta állománya kilencven százalékkal csökkent, aminek legfőbb oka a telelőhelyükön, azaz a Száhel-övezetben bekövetkező élőhelyvesztés – árnyalta a képet Lovászi Péter. 

Hazánkban a mezőgazdasági területekhez, illetve az időszakos vizes élőhelyekhez kötődő fajok állománya csökken a legnagyobb mértékben. A fürj korábbi stabil státuszából a mérsékelten fenyegetett kategóriába került, aminek egyik oka, hogy több dél-európai országban még mindig vadászható faj, és illegális vadászata is elterjedt. A vetési varjút Európában a kipusztulás fenyegeti. Nálunk az intenzív mérgezések és fészekkilövések következtében az 1980-as évekre jelentősen megfogyatkozott, csak a 2010-es években tapasztalhattuk az állomány stabilizálódását. A kék vércse hazai költőállománya 2006- ban hatszáz párral érte el az eddig ismert minimumát. Ezt követően a fajmegőrzési programok hatására ezer pár felett stabilizálódott. Emblematikus ragadozó madarunk, a kerecsensólyom hazai állománya részben a hatékony védelmi intézkedéseknek köszönhetően az 1980-as évektől lassan, de folyamatosan növekedett, de az elmúlt évtizedben megállt ez a folyamat, sőt bizonyos területeken jelentős állománycsökkenést tapasztaltak a szakemberek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában