Halvédelmi körkép

2022.07.16. 12:00

A halőrök váratlanul érkeznek - Vas megyében is folyamatosan ellenőriznek

Korábban már beszámoltunk a halőrök munkájának összetettségéről, a téli, tavaszi és nyári feladatok közti különbségekről. Így most kimondottan a halvédelmi, halőrzési helyzet értékelésére kértük Mesterházy József halgazdálkodási csoportvezetőt a megye horgászvizeinek jelentős részét kezelő Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége részéről.

VN

– Halőrzési szempontból nem lehet összehasonlítani a magánkézben lévő, esetenként kerítéssel, kamera-rendszerrel védett tavak, illetve a Szövetség halgazdálkodási kezelésében lévő állóvizek, s különösen nem a Rába folyó halőrzését. Szövetségünk 11 hivatásos, rendészeti vizsgával rendelkező halőrrel és mintegy 40 társadalmi halőrrel látja el a vizek és halállományuk őrzését, emellett az egyéb feladatokat: kaszálást, vízpart-karbantartást, haltelepítések felügyeletét, rendezvények, horgászversenyek lebonyolítását. A hivatásos halőrök jogköre bővebb, így a szabálytalanságok döntő többségében ők járnak el.  

A szakember tapasztalatai szerint a horgászok többsége jogkövető, támogatja a halőrök munkáját, illetve segíti is azt. Az országos átlagnál  Vas megyében jóval kedvezőbb a halvédelmi helyzet. A halőrök munkájukat meghatározott program szerint végzik úgy, hogy ne legyen kiszámítható a halőr megjelenése, illetve, hogy a frekventáltabb horgászvizek gyakoribb ellenőrzésen essenek át.  

– Az idei első félév ellenőrzései során halőreink 85 esetben figyelmeztették az ellenőrzött horgászt, 26 helyszíni jegyzőkönyvet vettek fel  és 18 esetben tett feljelentést a Szövetség az illetékes Kormányhivatal Halgazdálkodási Hatóságánál. Az eddig visszaérkezett öt hatósági eljárás során kiszabott halvédelmi bírság összege: 443 ezer forint. A halvédelmi szankció mellé három hónaptól egy, súlyosabb esetben három évre szóló eltiltás is „jár”, ami az állami horgászjegy visszavonását jelenti.   

A halőrök kétszer szálltak csónakba, hogy a Rába folyó látogatottabb szakaszain ellenőrizzék a csónakból, illetve az eldugott partszakaszokról horgászókat. Hat esetben végeztek csoportos ellenőrzést rendőrjárőrrel vagy társadalmi halőrrel kiegészülve, kétszer éjszaka.  

A figyelmeztetések leggyakoribb okai: parkolási szabálytalanság, a horgászhely kivilágításának elmulasztása, halvédelmi eszközök hiánya, a fogott és a fogási naplóba rögzített mennyiség közti eltérés, illetve a fogási napló olvashatatlan kitöltése. Az írásbeli figyelmeztetést követő újabb szabálytalanság után a hivatásos halőr jogosult a vízterületre érvényes jegyet visszatartani. Elgondolkodtató, hogy egy nyári éjszakai ellenőrzés során 3 halőrpáros 8 hatósági feljelentéssel járó eljárást és mintegy 30 írásbeli figyelmeztetést „produkált” a megye látogatottabb horgásztavain.  

Az országos halhiány és az emelkedő halárak miatt a halőrök kiemelten nyomon követték a méret- és napi mennyiségi korlátozások betartását.  Az éves mennyiségi kvóták betartása érdekében a fogási naplóba beírt és a valós egyedsúly közti 0,5 kg-nál nagyobb mértékű eltérést írásbeli figyelmeztetéssel jutalmazták, jelentős eltérés esetén az elkövető területi jegyét visszavonják. Az állami horgászjegy és területi jegy együttes hiánya minimálisan 55 ezer forint bírságot jelent, de előfordult érvénytelen területi jeggyel, 3 bottal horgászó, méreten aluli halat megtartó személy éppúgy, mint a kifogott és megtartott halat a fogási naplóba be nem jegyző feledékeny sporttárs. Többen a C&R (Fogd meg és engedd el) típusú tavakon megpróbálják a kifogott halat elszállítani.   

A Szövetség ezúton is köszöni a jó érzésű horgászoknak, hogy segítettek és telefonon jelezték halőreik felé, ha szabálytalanságot tapasztaltak, mivel minden ilyen eset a tisztességes és szabálykövető horgászokat károsítja meg.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában