Mesélő házak

2022.07.03. 15:00

A szép viszáki modell

Gaál Erzsébetnek, a Gellért-hegyi Szabadság-szobor modelljének síremléke Sopronban, szülőháza pedig az Őrségben, Viszákon található.

Feiszt György

Forrás: A szerző archívumából

A regényes történet 1945 tavaszán kezdődött, amikor a romos Budapesten újraindult a villamosközlekedés, és a 18 éves leány egy alkalommal a Dózsa György és Thököly út kereszteződésében lévő megállóban várakozott. Egyszer csak odalépett hozzá Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész és megkérdezte, hogy „nincsen-e kedve a műtermében modellt állnia”. A művész később bevallotta, hogy „a királynői termetű” leányban első pillantásra meglátta a derűt, a tisztaságot, és azonnal tudta, hogy szobrához megtalálta a legideálisabb modellt. Ahogy elmondta: „Már húsz méterről felismertem, ő az, akit keresek, mert addig senkiben nem éreztem úgy a tiszta lángolást, mint ebben a vidéki leányban.” 

A Szabadság-szobor felállításáról a Budapesti Nemzeti Bizottság már 1945 januárjában rendelkezett, alkotóját pedig Vorosilov szovjet marsall, a Szövetséges Ellenőrző Bizottság elnöke választotta ki, aki emiatt gyakran járt Kisfaludi műtermében, ahol igen megtetszett neki az Ad astra címet viselő, egy földgömbön álló, az ég felé emelkedni készülő férfialak, az 1943-ben Siófokon felállított Horthy István-szobor makettje. Vorosilov végül megvette, és állítólag Moszkvába vitette a szobrot! Így kapcsolódott össze és él máig városi legendaként a közbeszédben a Szabadság-szobor és a Horthy István-emlékmű azonosságának története. 

Gaál Erzsébet, elmondása szerint nem kis áldozatot vállalt a közel nyolc hétig tartó modellséggel. Derékig érő haját levágták, nap mint nap egy ventilátor előtt kellett állnia magasra tartott kezekkel egy pálmaágat tartva, mintha a dunai szél fújná a haját. Mindezért nem kapott honoráriumot, az egészet „honleányi áhítatból” vállalta. Az 1947. április 4-én felavatott, talapzatával együtt 40 méter magas emlékmű Vorosilov döntése alapján került a Gellért-hegyre. 

Avatásán Gaál Erzsébet a tömegben, a közönség soraiban állt. Szerénységére jellemző, soha nem akarta, hogy kiderüljön, ő volt a Gellért-hegyi szobor modellje. A szépséget benne felfedező Kisfaludi Strobl Zsigmond haláláig szívén viselte kedvenc modellje sorsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában