Lezárult a közbeszerzés

2022.07.18. 14:15

Biomassza kazán és napelemes kiserőmű épülhet Szombathelyen? - Frissítés

A Szova NZrt. beruházásában napelemes kiserőmű létesülhet Szombathelyen miután eredményesen zárult a társaság feltételes közbeszerzési eljárása. A TOP-os projekt módosításához az Irányító Hatóság hozzájárulása kell.

Tömböly Ágnes

Úgy sejtjük, hogy a Jáki úti ravatalozóval szemben, az út túloldalán létesülne a napelemes kiserőmű

Forrás: Unger Tamás

A 11-es Huszár út 88. szám alatt egy biomassza tüzelésű kazán, az Aréna hőközpontig és az Apáczai Ház hőközpontig távhővezetékeket és napelemes kiserőmű építését tervezték Szombathelyen a Szova Nzrt. beruházásában – olvasható a Szova Nzrt. év elején megindított közbeszerzési eljárásának hirdetményében. A megyeszékhely fenntartható fejlődését szolgáló projekthez európai uniós forrás is társul: csaknem 895 millió forint támogatást nyert hozzá a város és a Szova Nzrt. még az előző önkormányzati ciklusban. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás a közelmúltban zárult: a biomassza kazánra négy, a napelemes kiserőmű kivitelezésére hét cég nyújtott be ajánlatot.

Az eljárással kapcsolatosan megkerestük a Szova Nzrt. vezérigazgatóját. Kovács Cecília kérdéseinkre adott válaszából azonban csak annyit tudtunk, hogy a „Biomassza kazán és napelemes kiserőmű kivitelezése” tárgyban lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként 2022. július 7-én aláírták a kivitelezési szerződést a napelemes kiserőmű kivitelezésére. A nyertes az E.On Energiamegoldások Kft., a cég 831,5 millió forintos árajánlatot tett.

„A szerződés hatályba lépésének feltétele a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságával a projekt előkészítésére kötött támogatói okirat projektmegvalósításra történő módosítása. Tájékoztatom, hogy az Irányító Hatóságnál egyeztetést kezdeményeztünk annak érdekében, hogy a támogatói okirat projektmegvalósításra történő módosítása mihamarabb megtörténjen” – olvasható a vezérigazgató szerkesztőségünknek küldött válaszában.

Az önkormányzat honlapján elérhető projektleírás szerint a beruházástól a többi között a megújuló energiaforrások arányának növelését, továbbá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését várják. Emellett a város energiaellátása is még biztonságosabbá válna.

A közbeszerzési eljárás hirdetményéből megtudtuk azt is, hogy a kiserőműben három, egyenként legalább 480 kVA, legfeljebb 499,9 kVA csatlakozási teljesítményű, hálózatra tápláló, földre telepített rendszert építenek ki, azokon belül pedig 1600 darab 60 cellás, monokristályos napelemet telepítenek. Bár kérdeztük a Szova NZrt. vezérigazgatóját arról is, hol kapna helyet a napelemes kiserőmű, ám erre sem válaszolt. A hirdetményben három szombathelyi helyrajzi számot (10427/24, 10427/26, 10427/29 hrsz.) találtunk a "teljesítés helyeként". Azok a műszaki térinformatikai rendszer szerint a Jáki úti temetőben lévő ravatalozóval nagyjából "szemben", az út túloldalán lévő területeken találhatóak.

Arra vonatkozóan, hogy megépül-e a 11-es Huszár úton tervezett biomassza kazán, egyelőre nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában