Népi megfigyelés

2022.07.27. 12:37

Másodszor is virágot bontott az akác - vajon mit jelent?

A népi megfigyelés szerint, ha egy évben kétszer is virágot bont az akác, akkor hosszú, meleg őszre számíthatunk. Az elmúlt napokban a természetjárók több helyen is láthattak nyíladozó virágfürtöket az akácfákon. A csapadékhiány jeleként azonban sok fa lombhullajtásba kezdett – szintén népi megfigyelés, hogy a száraz nyarat esős ősz követi.

Polgár Patrícia

Forrás: Szendi Péter

A következő évszakra utaló prognózisokba a meteorológusok nem bocsátkoznak, ugyanis nagy bizonyossággal kizárólag tíz-tizennégy napra előre lehet megjósolni azt, hogy hogyan alakul az időjárás – mondta el lapunknak Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai (OMSZ) szolgálat észlelője. Azt azonban hozzátette: mind az akác, mind pedig a nyárfa esetében megfigyelhető, hogy úgy elkezdték hullajtani a leveleiket, mintha ősz lenne. Szerinte ez a csapadék hiányával magyarázható. Ezek a vízigényes fajok azonban még egyszer kilombosodhatnak, ha kellő mennyiségű csapadék érkezik.

 - A népi megfigyelés szerint egyébként a csapadékhiányos nyarat esős ősz szokta követni – jegyzi meg OMSZ szombathelyi észlelője.

Mindezek mellett azt is fontos megjegyezni, hogy bár a népi hiedelmeknek sok esetben megvan az alapja, a fehér akác esetében egyáltalán nem ritka, hogy másodjára is virágot bont.  Ettől függetlenül reménykedni még lehet a fűtési szezon kitolódásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában