Vége a türelmi időszaknak

2022.07.19. 20:00

Ön is későn kapcsolt? - Akkor most ennyit kell várnia a műszaki vizsgára Vas megyében

A koronavírus-járvány miatt vezették be azt az intézkedést, miszerint annak, akinek a járvány alatt járt le a műszaki vizsga az autóján, nem kellett meghosszabbítania azt. A türelmi időszak azonban június 30-án véget ért. Az utolsó hetekben jelentősen megnövekedett a vizsgabázisok forgalma.

Polgár Patrícia

Forrás: Unger Tamás

Magyarországon hozzávetőleg 4.080.000 autó, 200.000 motorkerékpár és 600.000 nehézgépjármű van forgalomban, 1.427 vizsgaállomás pedig nyilvántartásban. A Nemzeti Közlekedési Hatóság állomásaitól eltekintve nagyjából 1.300 vizsgaállomásra várt tehát az úgynevezett Covid-műszakik megoldása. A hazai személyautó állomány nagyjából 25 százalékát kitevő, kb. 950 ezer-1 millió autónak járt le a járvány két évében a műszaki vizsgája, a tulajdonosok pedig éltek a kedvezménnyel, és nem hosszabbíttatták meg azt – tudtuk meg Nagy Balázstól, az egyik szombathelyi vizsgaállomás vezetőjétől.

Decemberben jelent meg az a törvény, ami kimondta, haladékkal együtt június 30-áig minden lejárt műszakival közlekedő autót le kell vizsgáztatni. A szakember elmondta: a vizsgát halogatók nagy részére az volt a jellemző, hogy a felhívást nem vették komolyan – sokan június utolsó napjaiban fordultak a vizsgabázisokhoz időpontért, akkor kértek vizsgaidőpont-igazolást. Az igazolással bizonyítható, hogy a vizsgaállomás telítettségének függvényében, az ott rendelkezésre álló legkorábbi vizsgaidőpontra bejelentkeztek.

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

Ezzel a dokumentummal a vizsga napjáig legálisan közlekedhetnek belföldön. Ezek a szabad időpontok nagyon hamar elfogytak, jelenleg két-négyhetes várakozási idővel kell annak számolnia, aki nálunk szeretné műszakíztatni az autóját – nyilatkozta Nagy Balázs. Hozzátette: a vizsgaállomás rendszeres ügyfelei közül sokan voltak, akik a vírusjárvány ideje alatt levizsgáztatták autójukat, ám ennek ellenére is megfigyelhető volt, hogy vizsgaállomásukon az átlagos napi 15-18 autóról télen napi 4-5 autóra esett vissza a forgalom, a mostani időszakban pedig 25-30 autót fogadnak naponta.

Nagy Balázs azt javasolja az autósoknak: készüljenek arra, hogy a jövőben a megszokottól eltérően kell gondolkodni és nem lehet arra hagyatkozni, hogy rögtön kapnak időpontot. Azonban a műszaki vizsga a lejárat előtt 30 nappal a végleges lejáratból történő napvesztés nélkül előbbre hozható, ezzel pedig elkerülhető, hogy kicsússzon az autós az időből.

A rendkívüli helyzet néhány hónapon belül rendeződik, ám két év múlva (a most meghosszabbított műszakik lejárásakor) ismét jelentkezhet. Ennek elkerülésére tanácsolja a szakértő, hogy hozzák előbbre a vizsgákat egy hónappal. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában