Átláthatóság

2022.07.07. 11:30

Szellős a programterv - Mivel töltik a munkaidejüket a szombathelyi városvezetők?

Még az eddiginél is szellősebb városvezetői programtervet kapott szerkesztőségünk: a héten a szombathelyi polgármester és a három alpolgármester összesen hat sajtónyilvános eseményen vesz részt.

Vas Népe

Forrás: VN-archív

Emlékezetes marad, hogy 2019 elején az új, baloldali többség még közgyűlési határozatot is hozott arról, hogy Puskás Tivadar polgármester legkésőbb az adott hetet megelőző munkanapon a város hivatalos honlapján hozza nyilvánosságra a sajtónyilvános programjait. Horváth Soma az akkori határozati javaslat szóbeli előterjesztése során érvei között az átláthatóságot is említette. 

Az átláthatóság fontossága később is visszaköszönt a baloldali politikusok kommunikációjában: nyitott városházát (is) ígértek az önkormányzati választási kampányban. A járványhelyzet írta ezt felül, ám annak megszűnése óta a városháza kommunikációs munkatársai rendszeresen küldik a szerkesztőségek számára Nemény András és az alpolgármesterek sajtónyilvános programjairól a tájékoztatót, ám az összeállított táblázat – tapasztalataink szerint – egyre szellősebb.

 Ezen a héten mindössze hat tisztségviselői program került az események közé. Egy kiállításmegnyitón, diplomaosztón, nemzetiségi napon, a Vasi Vasember triatlonversenyen jelenik meg egy-egy alpolgármester. A kapott tájékoztatóból nem derült ki, de a polgármester akár szabadságon is tartózkodhat, hiszen egy nyilvános programon sem jelenik meg. Adódik a kérdés: erre az átláthatóságra számítottak-e a szombathelyiek? Arról, hogy a város vezetői mivel töltik munkaidejüket, a közgyűlés elé kerülő beszámolókból is kaphatunk tájékoztatást. 

Látható ugyanakkor az is: míg az előző városvezetés idején hét-tíz oldalas programbeszámolókból „csemegézhettek” a sajtó munkatársai, addig ez most a polgármester, a három alpolgármester és a három tanácsnok vonatkozásában volt, hogy négy-hat oldalas anyagban merült ki. Így tudtuk meg, hogy május 2–4-éig Németh Ákos tanácsnok Münchenben tartózkodott, ahol részt vett a JUSTNature projekt workshopján. Majd május 9–10-én Bokányi Adriennel együtt utazott egy rotterdami tanulmányútra a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület meghívására. 

A két tanácsnok képviselte Szombathelyt a National Democtratic Institute (Nemzeti Demokratikus Intézet) rendezvényein is: február 28-ától március 2-áig a nemzetközi szervezet Innovatív Állampolgári Elköteleződés nemzetközi workshopján jelentek meg, Prágában. Június 8–10. között pedig a Nemzeti Demokratikus Intézet V4 városok részére, kríziskommunikáció témában szervezett programján vettek részt Varsóban. Az NDI-ről azt tudhatjuk: 1983-ban az USAban alapították, és bár párton kívüli, non-profit szervezetként tartják számon, a leírások szerint az intézetet „laza kapcsolat” fűzi a Demokrata Párthoz (USA). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában