Illatos kenyerek és különleges péksütemények

2022.08.27. 15:27

A kovászos sütés mestere, Szabi, a pék is a karnevál vendége volt - fotók

A témapark oszlopos díszudvarában Sabyllus Liberfilius, azaz Szabi, a pék a római foccaccia sütésének és a kovásznak a fortélyait magyarázta az érdeklődőknek – a tábori életbe az idén ő is bekapcsolódott.

Tóth Kata

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Szombat délben egész hölgykoszorú várta Szabadfi Szabolcs kőszegi születésű pékmestert, illatos kenyerek és különleges péksütemények alkotóját, aki 106 éves, olaszországi bivalyfarmról származó, reggel „megfrissített” kovászt hozott a szombathelyieknek. – Csak az fogadjon el belőle, aki innentől kezdve szeretne egy újabb háziállatot magának, ezt ugyanis gondozni kell – bocsátotta előre. Azután szóba kerültek a kovászfajták – lievito madre, híg kovász, biga, poolish. A mester azzal biztatott mindenkit: a sokféleség nem kell, hogy megzavarja őket, hiszen „az összes kovász egyforma, mindegyikben ugyanazok a folyamatok játszódnak le”. Sok körülmény – jó minőségű liszt, lágy víz, megfelelő hőmérséklet, só – számít, hogy még légiesebb, ropogósabb, sültebb legyen az otthon sült kovászos kenyér – magyarázta, és végigbeszélt a hallgatóságával minden lényeges tudnivalót.

Kovásszal készült kenyerének bélzetét, ropogós héját mutatta, kóstolóba abból és római stílusú foccacciájából is kínált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában