Elismerés

2022.08.18. 12:19

Brenner József nagyprépost Vas megye legújabb díszpolgára - fotók

Brenner József nagyprépost Vas megye új díszpolgára. A szentszéki bíró, borhi címzetes apát az elismerést csütörtökön vehette át a Megyeházán, az államalapítás alkalmából rendezett ünnepségen.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

A béke iránti vágy, az identitás és Isten szeretete örök témái az augusztus 20-i beszédeknek. Az elmúlt időszak bebizonyította azt is, hogy milyen fontos és milyen gyorsan múlandó értékek ezek – erről beszélt köszöntőjében Kondora Bálint, a Vas megyei Közgyűlés alelnöke. A hagyományokhoz hűen ünnepi közgyűlést tartott a megyei önkormányzat augusztus 20-a alkalmából, 2018 óta itt adják át a „Vas Megye Díszpolgára” kitüntetést is.  A legmagasabb megyei kitüntetés azon személynek adományozható, aki egész életművével, a közösség érdekében végzett jelentős eredményt hozó munkájával, példamutató emberi magatartásával hozzájárult a megye jó hírnevének öregbítéséhez.  

Az elismerést idén Brenner József szentszéki bíró, borhi címzetes apát, egyházmegyei spirituális és a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan nagyprépostja vehette át. A méltatásban többek között elhangzott: olyan korban indult el pályáján, amikor sokan nem merték vállalni hitüket, megrendültek abban, vagy egyenesen szembe szálltak a hittel és a hitüket gyakorlókkal. A család 1957-ben egy személyes tragédia – testvére meggyilkolása – révén közvetlenül szenvedte el a vallásellenesség megnyilvánulásait. Brenner József mégis szilárdan kitartott hite mellett. Egyházi pályája kezdeti több mint 30 évében mellőzöttsége, a hatalom folyamatos ellenőrzése ellenére kitartóan dolgozott azon, hogy testvére vértanúságának nyilvánosságot adjon. 

Vámos Zoltán, Vas megye főispánja pedig beszédében úgy fogalmazott: - Csak kevesek mondhatják el magukról, hogy nem csak a saját életüket képesek példaként állítani a következő generációk számára, hanem egy másik ember tanúságtételének üzenetét is rajta keresztül ismerheti meg a világ. Meggyőződésem, ha nem lett volna Főtisztelendő Úr rendíthetetlen hite és kitartása, akkor ma Vas megye, Magyarország is jóval kevesebb lenne.  

Brenner József személyesen mondott köszönetet az ünnepségen, majd beszédében Szent Pál korinthosziakhoz írt levélre hivatkozva úgy fogalmazott: a lelkipásztor feladata nem az, hogy a saját, hanem mások javait keresse.

Korábban beszámoltunk róla, június 29-én vasmisén ünnepelte pappá szentelésének 65. évfordulóját Brenner József. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában