Ellenőrzés

2022.08.15. 18:56

Helikopterről készülnek a drága fényképek: a parlagfüves területeket ellenőrzik

Vas megyében is virágzásnak indult a parlagfű, folyamatosan ellenőrzik a földeket a kormányhivatal munkatársai.

Vas Népe

Forrás: MW/archív

Fotó: Fehér Gábor

A lakosság és az allergiától szenvedők védelme érdekében a műveletlen, ugaroltatott parlagfüves és nem megfelelően gyomirtott területeket, táblaszéleket is dokumentálják a szakemberek. Helikopterről fényképeket készítenek, a felvételek a későbbi növényvédelmi eljárás lefolytatásához szükségesek - tájékoztatta szerkesztőségünket Takács Gábor, a Vas Megyei Kormányhivatal sajtóreferense. Hozzátette: A külterületi parlagfüves területek ellenőrzését a kormányhivatal földhivatali osztályának munkatársai végzik. A növényvédelmi bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A pollent szóró parlagfű humán-egészségügyi, agrotechnikai, és gazdálkodási szempontból is nagy kockázattal bír.

A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja lassan tovább emelkedik - ezt már a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) napi pollenjelentéséből derült ki. Vas megye jelentős részén továbbra is alacsony értékeket várnak, míg az őrségi és szentgotthárdi járásokban közepes, illetve magas parlagfű-pollenkoncentrációra számíthatunk az NNK előrejelzése szerint. Éppen ezért a parlagfűre érzékenyek számára ajánlják: ne feledkezzenek meg a tünetek enyhítését segítő gyógyszerek szedéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában