Felsőoktatás

2022.08.11. 07:00

Hova költöznek a gólyák? - A szombathelyi kollégiumokban készülnek az egyetemisták fogadására

Felpörgött az albérletpiac a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után. Aki azonban nem tudja vállalni a borsos árakat, kollégiumba is kérhet felvételt – az ELTE Savaria Egyetemi Központ mindenkinek tud helyet biztosítani.

Cseh-Egyed Bernadett

Kollégium, iskola, Járai Eszter, 20220810, ut, Szombathely, Unger Tamás / Vas Népe

Fotó: © Unger Tamás

Modern, kiváló állapotú, az egyetem épületéhez közeli albérletek közül válogathatnak a hallgatók Szombathelyen. A rezsiárak emelkedése azonban a bérleti díjakra is rányomta bélyegét, sőt: egyes tulajdonosok már háromhavi kauciót kérnek. Sok egyetemista kénytelen választani a kényelem és a pénztárcája kapacitása között. 

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatói szerencsés helyzetben vannak: valamennyi kollégiumi elhelyezésre jogosult jelentkezőnek tudnak helyet adni. Járai Eszter kollégiumvezető lapunknak elmondta: az Ady téri, a Magyar László utcai és a Deák Ferenc utcai épületben összesen 174 elsőévest, 373 felsőévest és 70 külföldi hallgatót tudnak elhelyezni. 

– A kollégiumi elhelyezés szociális alapon zajlik, a hallgatók támogatott kollégiumi díjat fizetnek. Az ELTE arra törekszik, hogy minél több hallgató lakhasson kollégiumban. A határidőre beadott kérvények alapján most úgy tűnik, Szombathelyen valamennyi jelentkezőt el tudunk helyezni. Ha ezek a férőhelyek betelnek, kitehetjük a megtelt táblát – erősítette meg Járai Eszter. 

Szólt arról is, a nyári szünetben szokásos éves karbantartást elvégezték: a vizesblokkokat rendbe tették, a világítást korszerűsíttették, festettek, és ahol szükséges volt, függönyt cseréltek. A testnevelés szakos hallgatók nagy örömére a Magyar utcai és az Ady téri kollégiumban is jól felszerelt konditerem várja a mozogni vágyókat. Az egyetemisták számára a díjak egyelőre nem változtak, a hallgatók a már előre meghirdetett árakon vehetik igénybe a szolgáltatást. 

Felröppentek a hírek: drasztikusan emelkedtek a kollégiumi díjak, de amint azt Járai Eszter közölte: azok szeptemberben nem emelkednek. Nehezebb bejutni a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégiumba, ahol augusztus 15-éig tart a felvételi időszak. Gaspari Gábor kollégiumvezető elmondta: az írásbeli forduló során a kapott hat tételből egyet kell kidolgozniuk a jelentkezőknek, továbbá motivációs levelet, önéletrajzot és egyházi ajánlást kell csatolniuk az esszéjük mellé. Az arra érdemeseket a szakkollégium felvételi bizottsága szóbeli fordulóra hívja, az idén ez augusztus 22-én lesz. A kollégiumban ötvenen férnek el, idén kilenc elsősnek tudnak helyet adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában