Kiosztották a díjakat is

2022.08.01. 10:48

Összeöntötték a búzát az ünnepi kenyérhez Jákon

A Szent Jakab búcsún nem csak céllövölde és helyi termék vásár volt vasárnap, hanem készülnek már Szent István ünnepére is.

Merklin Tímea

Rácz Botond, Szalay Mátyás, Szalay Stefánia, Rácz Linda, Szalay István öntik a búzát a tálba

Forrás: Merklin Tímea

Kiosztották a Virágos jáki kertek verseny díjait, amelyre tizenöten neveztek a faluból. Az első három helyezett magasfokú kertkultúráról tett tanúbizonyságot. Első lett Bakos Ildikó és Pongrácz Zoltán, második Hajszán Zoltán, harmadik Kopácsi Lajos. A közösségi pajtában összeöntötték a búzát a gazdák  az ünnepi kenyérhez - jelképesen gyermekeiket, unokáikat delegálva a pohárral a szakajtóhoz. 

Dr. Tóth Ernő polgármestertől megtudtuk: 31 felajánló 2,5 tonnát adott össze a közösség számára, amit a celldömölki malomban fognak megőröltetni, és körülbelül 1,5 tonna liszt lesz belőle. Az adományozók között tizenkét gazda van, a többiek nem termelnek, hanem úgy vásárolták a lisztet, hogy részt vehessenek a közösségi akcióban.   

- A búcsúnál tovább mutat ez a tavaly megkezdett program, a jáki identitás erősítéséről szól, és megmutatja, hogy képesek vagyunk az öngondoskodásra; mindenki a csontjaiban érzi, hogy ez egyre fontosabb. A lisztből megsütjük a jákiak kenyerét, főzünk belőle gyerekeknek, és támogatjuk a rászoruló családokat – mondta a polgármester.  Az augusztus 20-i kenyérszentelést Zakó Jenő plébános itt fogja tartani a Pajtában 15 órakor. Az otthon sütött kenyerekhez hamarosan osztani kezdik az előre kiporciózott közösségi lisztet a kultúrházban, ott lehet jelentkezni is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában