Előadás

2022.08.25. 14:03

"Verset mondani kell, nem pedig szavalni" - Eperjes Károly önálló estjén jártunk

Az igazat mondd, ne csak a valódit címmel tartotta önálló estjét Eperjes Károly színművész a Boldog Brenner János Kollégium dísztermében szerdán este. Az előadást nagy érdeklődés kísérte.

Bege Botond

Forrás: Cseh Gábor

Négyessy Katalin gordonkaművész játékát követően egy József Attila-verssel köszönt be Szombathelyre Eperjes Károly. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas  színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja előrebocsátotta, hogy XX. századi magyar költők megzenésített, istenkereső verseit hozta.

– Verset mondani kell, nem pedig szavalni. Szavalóversenyen soha nem szoktam zsűrizni, viszont ha versmondó versenyre hívnak, szívesen elmegyek – jegyezte meg elöljáróban. Hozzátette: a vers egy dráma sűrített formában, ezért humorosan figyelmeztette a jelenlévőket, hogy nem lesz egy egyszerű est, hiszen a 15 vers, amit hallani fognak, felér egy négy-öt évados színházbérlettel.

Népszerű volt az előadás
Forrás: Cseh Gábor

Az előadás három részét klasszikus zeneszámok választottak el egymástól, és humoros történetek is elhangzottak egy-egy vers értelmezéséhez kötődően. A szabad akarat, a megtérés és a lét végső értelme álltak a részek középpontjában. Az előadást József Attila A számokról című versével kezdte a színész, majd beszélt annak értelmezéséről, metaforáiról. Ugyanígy tett a műsor többi részében is, amit a résztvevők nagy érdeklődéssel hallgattak. Elhangzott több Babits Mihály-, Ady Endre-, Pilinszky János- és Weöres Sándor-költemény. Zárásként előadta az általa legszebb magyar versnek tartott művet, Babits Mihály Eucharistia című költeményét.

Az előadást többperces vastapssal jutalmazta a hálás közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában