Csökkentett üzemmód

2022.09.13. 19:18

A szombathelyi Weöres Sándor Színház jubileumi évadában a túlélés a tét - Napelem, Sirály, bérletkampány

A 15 éves szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, Szabó Tibor bízik abban, hogy ésszerű intézkedések bevezetésével képesek lesznek fenntartani az intézmény működését – és túlélni az energiaválságot.

Ölbei Lívia

Fotó: Unger Tamás

Amikor kedden délután Szabó Tiborral fölmegyünk az igazgatói irodába, a folyosón nem kapcsol villanyt: az alagút végén látszik némi derengés. Annak érdekében, hogy a Coviddal sújtott nehéz időszak után az orosz-ukrán háború okozta energiaválságot is túlélje az intézmény, házon belül máris több intézkedést hoztak. Sok kicsi tényleg sokra megy: a csökkentett üzemmód (korábban zár a színház), az energiafogyasztás tudatos mérséklése az épületben számításaik szerint akár 10-15 százalékos spórolást is hozhat. 

Szabó Tibor azt mondja, a munkatársai megértették, milyen nagy a tét: valamennyien betartják a szabályokat. Folytatódik az évadban  az energiatakarékos világítás bővítése: az aula után a folyosókra, előterekbe is LED-lámpák kerülnek. Árajánlatot kértek napelemrendszer telepítésére (ami a remények szerint még ebben az évben megtörténhet): a villamosenergia-fogyasztás 30 százaléka kiváltható lenne ezen a módon. Gázt csak vízmelegítésre használnak az épületben (máris kisebb hőfokon a korábbiaknál). Van persze – és ez a több –, ami nem rajtuk múlik: a következő hetekben dől el, hogy milyen besorolást kap a színház –  mint nem profitorientált kulturális-művészeti intézmény –,  ettől függ, hogy a távhőszámla  hányszorosára növekszik az elkövetkezendő hónapokban.

 Úgy számolnak, hogy a mintegy 600 milliós éves költségvetést körülbelül 80 millió forinttal terheli meg a rezsiárak emelkedése. Mindehhez a két fenntartó –  a szombathelyi önkormányzat és az államot képviselő szakminisztérium – között három évre megköttetett támogatói szerződés decemberben lejár: az új szerződés megkötéséhez újra számba kell venni a feltételeket.

Szabó Tibor azt mondja: a várható és lehetséges önkormányzati megszorításokról folytatott megbeszélések során mindkét fél az ésszerű megoldások, a túlélés lehetőségeit keresi. Mindeközben megkezdte jubileumi évadát a 15 éves Weöres Sándor Színház, amely tíz bemutatót ígér a 2022/23-as évadra, még javában tart a bérletkampány. Néző nélkül nincs színház – és színház nélkül nincs néző sem.  Az évad első bemutatója a Sirály, premier szeptember 23-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában