Boszifalva

2022.09.11. 07:09

Húszéves a Kápolnai Boszorkányok csoportja - Mára összeforrt a boszorkányság és Sorkikápolna neve - fotók

A Kápolnai Boszorkányok éppen húsz éve álltak először színpadra, erre is emlékeztek a boszorkányszombaton.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

„Boszifalva” – ez a tábla fogadta a sorkikápolnai boszorkányszombatra érkezőket a falu határában a hétvégén. - Levéltári iratok szerint az utolsó boszorkánypert Sorkikápolnán tartották és a középkorban több boszorkány is élt a településen. Ezek történetét és hagyományait is őrizzük – mondta el Mező Gábor polgármester, aki hozzátette: sokat köszönhetnek a Kápolnai Boszorkányoknak, hiszen a pajzán és ízes menyecske humor messzire vitte a falu hírnevét. Ezért is ápolják lelkesen a boszorkányság hagyományait: februárban a telet boszorkányégetéssel búcsúztatták, most pedig boszorkányszombatot rendeztek.

A faluházban kiállítás nyílt: a Kápolnai Boszorkányok 20 évvel ezelőtt mutatkoztak be a szombathelyi Falumúzeumban a dödölle fesztiválon. Az erről szóló Vas Népe cikk is felkerült a tárlat egyik táblájára – mutatta az egyik helyi boszorkány, Magyar Tiborné. Kérdésünkre: a hétköznapokban mire használják boszorkányságukat(?), nevetve válaszolt: boszorkányosan jó ételek, sütemények készítésére. S rögtön a vasvári rétesfesztiválokra terelődött a szó: Fatányér, Mókáskanál, Ezüst- és Arany sodrófa díjakat is szereztek itt az elmúlt években. De a Vas Megyei Önkormányzat és a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület elismerő oklevele is ott lóg a faluházban; Fokiné Rácz Ilona vezetésével számos sikert értek el.

A tárlat megnyitóján köszöntőt mondott Kevy Albert, a megyei értéktár bizottság elnöke is, majd boszorkányként leplezték le a falu polgármesterét, Mező Gábort. A településvezető gravírozott tálcával és születésnapi tortával köszöntötte a húszéves csoportot.

A boszorkányszombaton az ügyességi versenyek mellett jósnő is várta az érdeklődőket. Rózsa jósdájában a legtöbben – talán nem meglepő módon – pénz- és szerelmi ügyekben vártak választ abban bízva, hogy a kártyák nem hazudnak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában