Sok kicsi sokra megy

2022.09.13. 07:00

Magas infláció mellett is érdemes befektetni? - Vasi pénzügyi tanácsadó adott tippeket

Magas infláció mellett gyorsan veszít értékéből a készpénz. Szanati Mátyás pénzügyi tanácsadó arról beszélt lapunknak: minden eddiginél fontosabb, hogy többféle termékben tartsuk a pénzünket, megtakarításunkat.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Pixabay

Az inflációs folyamatok a Covid utáni nyitásokkal változtak meg jelentősen. Magyarországon 2022 januárjában éves összevetésben 7,9 százalékos inflációt közölt az MNB, tehát már az orosz–ukrán háború kitörése előtt is jelentős volt – vázolta fel az előzményeket a szakértő, aki kitért arra is: a jegybank várakozásai szerint 2024-re mérséklődhet jelentősen az infláció.

 Szanati Mátyás szólt arról is, az ingatlanpiac a csúcson (vagy annak közelében) van, így befektetési céllal az elmúlt évekhez képest magas kamaton venni egy túlárazott ingatlant, nem biztos, hogy a legjobb döntés. Ugyanakkor még mindig kevesebb kamatot „kér el” a bank, mint amennyit romlik a pénz. Minden eddiginél fontosabb azonban most többféle pénzügyi termékben tartani megtakarításunkat. Magyarországon jelentős összegeket tart a lakosság készpénzben és folyószámlán, ilyen magas infláció mellett gyorsan veszít az értékéből. 

 

Hozzátette: Egy befektetéssel kapcsolatban meg kell határozni az időtávot, a kockázatvállalási hajlandóságot az elérhető hozam reményében, a hozzáférhetőséget. Sokan azt gondolják, befektetni csak nagyobb összeget lehet, pedig nem. Rövid távon pénzpiaci vagy egyéb, alacsony kockázatú befektetési alapok jöhetnek szóba, 3–5 éves időtávon államkötvényeket, akár eurós kötvényeket érdemes keresni, 5–10 éves időtávon pedig egyértelműen a részvények tudják túlteljesíteni a többi eszközosztályt. Minden esetben érdemes szakember segítségét kérni, aki az egyéni preferenciák alapján jó eséllyel tud olyan megoldást javasolni, amellyel ellensúlyozható a pénzünk vásárlóértékének romlása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában