Egy csepp víz az élet

2022.09.21. 16:15

Szombathelyi középiskolában tartott előadást Áder János volt köztársasági elnök - fotók

Áder János volt köztársasági elnök tartott előadást A vízválságtól a fenntartható fejlődésig címmel a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban szerdán a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány előadássorozatának részeként.

Merklin Tímea

Fotó: © Unger Tamás

Sokkoló számokat mondott, drámai képeket is mutatott, és kvíz kérdésekkel megmozgatta a diákok gondolkodását az interaktív előadás. A mai helyzetet jellemzi, hogy kétszeresére nőtt a vízfogyasztás, háromszorosára az energiafogyasztás az utóbbi száz évben. Most 2,5 milliárd ember él a vízhiányos területen, a 2050-re várható tízmilliárd embernek több mint a fele fog szenvedni a vízhiánytól. Vannak olyan gigapoliszok, ahol húszmillió ember zsúfolódik össze víz és szanitáció nélkül, és van olyan folyó a Földön (Indonéziában), amely széltében-hosszában műanyagszeméttel van tele, de hasonló képet mutat nálunk a Tisza, amelybe Ukrajnából és Romániából érkezik a szemét.  

 Az előadó megkérdezte a középiskolásokat, hogy mit gondolnak, mennyi a felszíni, folyékony, könnyen hozzáférhető édesvíz aránya a Föld vízkészletében. Mobiltelefonok révén lehetett szavazni, a diákok többsége úgy vélte, hogy 7 százalék az arány, de a helyes válasz 0,007 százalék. A megdöbbentő arányokat Áder János a gyerekek számára érzékletes módon szemléltette egy tanuló segítségével. Egy hatliteres lábos volt a Föld vízkészlete, benne az óceánok, tengerek, összesen 97 százalék sós víz, a két és fél százalék édesvíz pedig csak egy fél pohárnyi. Egy pálinkás kupica (feles) nem egészen csordultig töltve a folyékony édesvíz, ebből felszíni víz egy mokkacukor fele, ebből pedig egy cseppnyi egészséges – amint Tanner Renátó tanuló pipettával bemutatta.  

Az előadó a vízválságot a víz három drámájaként vázolta fel: ha sok, ha kevés, ha szennyezett, és ezekre megoldásokat kell keresni; a vetített képekhez fűzött információkkal festette meg azt a helyzetet, amiben élünk, és ráirányítva a figyelmet arra, hogy mindenki egyénileg és a tevékenységi területén is tehet már most azért, hogy a környezetünk, Magyarország, megmaradjon olyannak, amilyennek szeretjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában