Mulatság

2022.09.11. 10:56

Szüret Csöngén nótaszóval, felvonulással

Nótaszóból és borból nem volt hiány a csöngei szüreten. A falu hagyományos rendezvényén szép számmal képviseltették magukat a felvonulók, sokan pedig házuk előtt várták őket kóstolóval.

vaol.hu

A falu határában a két üdvözlő szalmabálafigura mellett hetek óta tábla jelzi: szeptember 10-e a csöngei szüret napja. A mókás figurák azonban nemcsak a település szélén, a belső utcákon is akadnak szép számmal. A legtöbb - a szüret szelleméhez híven - részeges alakokat ábrázol: őket hol a bokor alatt fekve, hol az asszony után a villanyoszlopra mászva láthatja, aki arra jár.  A szüret napján a vicces alakok mellett asztalkákon, máshol kis standon kínálták a vonulóknak palackokban, demizsonokban a ház borát. A szüretelők 14 óra után nem sokkal indultak el a közösségi színtér elől, hogy dalolva, muzsikálva járják be a falut. A népi ruhás férfiak és nők örömmel invitálták a bámészkodókat, hogy csatlakozzanak a menethez. 

A szüreti programok Csöngén egész nap tartottak: reggel zenés ébresztővel rázták fel a falu népét, majd közös főzőcskézés vette kezdetét a közösségi térben. A délután során felléptek a Kenyeri Dalkör és a Reménység Nyugdíjas Klub dalosai, de színpadra lépett a Honey Bees is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában