Kőszeg

2022.10.23. 17:24

Ételkülönlegességek és összefogás: az Orsolya-napi vásáron gasztronómiai tudásukat is megmutatták a civilek

Vásártérré és a szabadtéri főzés helyszínévé alakult hétvégére Kőszeg belvárosa. A kézműves vásárfia beszerzése mellett a kóstolás is kötelező volt a közösségek, civil szervezetek sátrainál.

Tóth Kata

Fotó: CSEH GABOR

21. alkalommal rendezte meg a Natúrpark ízei – Gasztronómiai fesztivált és Orsolya-napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A Fő téri, Jurisics téri pavilonoknál a textiltermékektől a kerámia és fa tárgyakon át a bőrárukig, borokig, méztermékekig ezerféle minőségi árut kínáltak az árusok. Szombaton az Ízek az Alpokaljáról, a Natúrpark gyöngyszemei versenyben aszalékok, szendvicskrémek, savanyúságok, gyógyborok, sós és édes sütik, lekvárok, befőttek garmadáját kóstolta a zsűri. A Civil ízek utcájában – a Diáksétányon – pedig mindkét nap tartott a főzőverseny. A jelentkezőknek legalább 50 adag ételt kellett elkészíteni és 25 adagot a látogatók kóstoltatására felajánlani. A láthatóan nagy gonddal, ízlésesen díszített standoknál mintegy harminc civil szervezet, iskolai közösség, család készült a vendéglátásra és nevezett a versenyre egy-egy étellel. Pócza Zoltán várigazgatóval vasárnap a helyszínen váltottunk szót: – Az látszik, hogy fejlődnek a csapatok. Minden kitelepülő szervezet mögött sokan, akár 20–80 ember dolgozik a háttérben: süteményt sütnek, beszerzik és előkészítik az alapanyagokat, sátrat állítanak. Évek óta rengeteg embert megmozgat a rendezvény, ahol a civilek, natúrparki kézművesek vonultatják fel ételeiket, termékeiket. A vendégek közül pedig, számítva a megszokott minőségre, nagyon sok a visszatérő.

 

Csak néhány az ételek közül, amelyekkel, körbejárva mi is találkoztunk: sétáló gesztenyés krémleves, gulyásleves „jól megrúgva” császármorzsával, szarvaspörkölt nokedlivel, királyvölgyi vargányás pincepörkölt és pejsli. Értékelésüknél előnyt jelentett, ha a helyi és az évszakra jellemző alapanyagok felhasználásával készültek. A zsűriben képviseltették magukat a háziasszonyok Wächter Gyulánéval, a szakma részéről Zamody Gábor nemzetközi gasztronómiai versenybíró kóstolt, a lakosságot Básthy Béla polgármester képviselte. Az ítészek kiemelték mások mellett a Cáki Gyöngyszemek Tejfölben úsztatott cáki gombás „gilisztaraguját”, Kőszeg Város Fúvós Zenekarának DÚR bele vargányás tokányát, ami színes paprikával készült; az evangélikus középiskola betyárlevesét és a  Nemescsói Tézsula Hagyományőrző Egyesület vaddisznópörköltjét, Csói káposztás egytálételét, betyárgombócát és dödöllekülönlegességeit is. Mindegyik versenyre nevezett fogást külön is véleményezték, úgy mint: „tartalmas üzemanyag örökmozgó ifjaknak”, „szerelmes vad édes csábítása”, „szegényember menüje” vagy éppen „cuppanós sváb csók”.

Zamody Gábor mindkét nap többször végigjárta a sátrakat, ahol kellett, tanácsot adott, összességében nagyon pozitívan értékelt. – Szombaton kicsit hűvösebb volt az idő, délután az eső is megérkezett. Ennek ellenére nagyon sokan kijöttek főzni, és kiváló, döntően helyi ételeket készítettek, jó hangulatban. Nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, le a kalappal a résztvevők és a szervezők előtt – hallottuk tőle. Hozzátette még: manapság, amikor a gyerekek gyorséttermi ételeken nőnek fel, különösen fontos megőrizni és megmutatni nekik hagyományos ételeinket, erre is nagyszerű terep a kőszegi Orsolya-nap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában